Duitse schaatsster verdacht van bloeddoping

Een vooralsnog onbekende Duitse schaatsster wordt verdacht van het gebruik van bloeddoping, zo meldde het Duitse antidopingagentschap NADA aan schaatsen.nl. De rijdster zou zich hebben laten behandelen door een voormalig arts van het olympisch steunpunt in Erfurt.

"Er loopt inderdaad een onderzoek tegen een schaatsster. Maar omdat het een lopende zaak is kunnen we geen namen noemen of inhoudelijke informatie verstrekken," zei het NADA in een reactie op het nieuws dat door dradio.de naar buiten is gebracht. Het Openbaar Ministerie van Bundesland Thüringen is al in april van 2011 begonnen tegen de betreffende arts die wielrenners, atleten en ook schaatsers begeleidde en doping zou hebben verstrekt aan sporters.

De arts zou bloed af hebben genomen bij zijn sporters en dit behandeld hebben met UV-straling. Dit bloed werd teruggeplaatst, waarna het een positief effect op de zuurstofopname van de sporter zou hebben. Dit gaat in tegen de regels van wereldantidopingorganisatie WADA.

Eén van de Duitse schaatssters die al eens wegens schommelende bloedwaarden veroordeeld is geweest is Claudia Pechstein. De 39-jarige rijdster keerde vorig jaar terug en heeft ontkend ooit doping te hebben gebruikt. Ze wil haar naam zuiveren, maar voordat het Openbaar Ministerie in München een onderzoek tegen haar introk stond in het dossier dat ze mogelijk een band had met een onbekende arts uit Erfurt. Tegenover dradio.de wilde ze in april vorig jaar niet zeggen of ze onder behandeling van de betreffende arts stond. Zij zou in deze zaak niet verdacht worden.