[OS 2012] De antwoorden van Bas Verwijlen

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De vierde uit de serie is degenschermer Bas Verwijlen. Hieronder vind je zijn antwoorden.

Wat doe je voor training per week en is dat te vergelijken met de internationale top?
In principe train ik vier dagen in de week, van maandag tot en met donderdag. Vrijdag is een reisdag naar een toernooi toe, die in het weekend worden gehouden. De trainingsdagen bestaan uit sparren, individuele training, voetenwerk, mentale training, krachttraining, looptraining en soms ook coördinatietraining. De andere toppers doen wellicht meer sparren dan dat ik doe, maar in de afgelopen 23 jaar heb ik gemerkt dat ik baat heb om af en toe minder te schermen. Ik hou het dan ook bij vier sparringstrainingen in de week.

Je vader is ook je coach. Kunnen jullie training en privé strikt gescheiden houden of gaat het ook aan de eettafel alleen over schermen?
Ik woon al sinds mijn vijftiende op mezelf dus we zitten niet meer zo heel veel aan dezelfde keukentafel. Uiteraard zie ik hem veel op training en dan gaat het vanzelfsprekend over de sport. Ook op verjaardagen en dergelijke gaat het er wel over, maar we weten heel goed wanneer we er over moeten ophouden.

Verwijlen (l) in actie met de degen. (Foto: Pro Shots)

Ik las dat je geen faciliteiten meer hebt om te trainen. Hoe hebben jullie dat opgelost ?
Het klopt dat we anderhalf jaar geleden zonder trainingslocatie zaten. Daarna hebben we in Den Bosch een mooie locatie gevonden en daar zijn we een club gaan opbouwen. We begonnen er met vijftien leden en dat zijn er inmiddels tachtig.

Je schermt met de degen. Heb je ook sabel of floret overwogen? Of is dat niet te combineren? En zo ja, waarom niet?
Een combinatie op topniveau is onmogelijk bij het schermen. Je moet het zien als badminton, squash en tafeltennis. Je moet bij alle drie de sporten tegen een balletje of shuttle aan slaan, maar het zijn eigenlijk drie verschillende soorten sporten. De keuze voor het degen was simpel; het wordt al sinds lang geleden gezien als het koningswapen bij het schermen. Als kind begin je met de floret als een oefenwapen, maar daarna wil je toch met het koningswapen aan de slag.

Er zijn wel minder mensen die op topniveau spelen met de sabel of floret, maar op een wereldkampioenschap kom je nog 100 à 150 man tegen. Het was voor mij in ieder geval geen optie om met één van deze aan de slag te gaan.

Schermen wordt door de gemiddelde Nederlander gezien als een elitesport. Zou je graag zien dat dat beeld veranderd en dat de jeugd zich ook meer met schermen gaat bezig houden?
Dat beeld klopt absoluut niet. Alleen in Amerika en in Groot-Brittannië zou je het nog als een elitesport kunnen zien, waar veel rijken de sport beoefenen, maar dat is in de rest van de wereld absoluut niet het geval. Het is daar net zo laagdrempelig als bijvoorbeeld voetbal, met dat verschil dat er wel het een en ander aan uitrustingen zal moeten worden aangeschaft.

Bas Verwijlen (Foto: Pro Shots)

Hoe denk je zelf dat de sport aantrekkelijker gemaakt kan worden?
Ik denk dat het helpt om een sport aantrekkelijker te maken voor de jeugd als er door een landgenoot goede prestaties worden geboekt en daardoor de schermsport veel in het nieuws komt. Door mijn prestaties van de afgelopen jaren heb ik dat ook meegemaakt en zie ik mezelf ook als ambassadeur voor de sport. Als ik iets moois laat zien dan hoop ik dat het de jeugd ook aanspoort om te gaan schermen.

Of ik na mijn carrière iets voor de sport wil betekenen? Dat weet ik nog niet. Ik ga sowieso nog door tot de Spelen van Rio de Janeiro (2016, red) en weet nog niet wat ik daarna zou willen doen.

Is de sport gevaarlijk? Ik heb in het verleden wel eens gelezen dat er iemand door een afgebroken wapen ondanks de beschermende kleding is omgekomen.
De sport is absoluut niet gevaarlijk, maar zelfs een zeer veilige sport. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan het materiaal waardoor er zelden iets gebeurt. Als er eens in de twintig jaar iets gebeurt met een gebroken degen of iets dergelijks dan blijft dat wel veel langer hangen bij de mensen. Maar de sport is minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld voetbal, waar veel ongelukken gebeuren in een weekend.

Zelf heb ik niet meer dan blauwe plekken opgelopen bij het schermen.

Waarmee ben je tevreden na afloop van de Spelen? Alles voor de medaille?
Als ik bijvoorbeeld als zesde eindig dan zal het een lichte verbetering zijn van mijn prestatie in Peking en afhankelijk van het spel van de tegenstander zal ik daar dan niet tevreden mee zijn. Het doel is Londen is goud. Je komt niet naar de Spelen om mee te doen, maar om te winnen. Ik kan er mee leven als ik van iemand verlies die de sterren van de hemel speelt en daardoor tweede of derde wordt. Maar als ik stomme fouten maak en dan zesde of zevende wordt dan zou ik flink teleurgesteld zijn.

Welke andere sporten zou je graag op de Spelen willen kijken?
Ik zou graag bij mijn vriendin Esther (Akihary, red) gaan kijken, die zich nog kan kwalificeren met de 4x100 meter estafette bij het atletiek. Verder wil ik de wedstrijden van mijn oud-collega’s bij het judo gaan volgen en ook zou ik de wedstrijd van mijn goede vriendin Rea Lenders (trampolinespringster, red) volgen.

Daarnaast zou ik nog wat meer van het atletiektoernooi willen meepakken en ook wil ik bij Epke Zonderland op de tribune zitten. Hij is inmiddels ook een vriend van me.