[Primera Division] Real pakt 32e kampioenschap

Real Madrid is woensdagavond voor de 32e keer in de historie kampioen van Spanje geworden. Voor de ploeg van José Mourinho volstond een 3-0 zege bij Athletic Bilbao. Concurrent Barcelona won ook, met 4-1 van Malaga, maar kan met nog twee speelronden te gaan het gat van zeven punten niet meer dichten. Real werd voor het laatst landskampioen in 2008 en eindigde sindsdien driemaal als tweede achter Barça.

Real startte sterk en kreeg al na twaalf minuten een unieke kans om op voorsprong te komen. Cristiano Ronaldo miste echter een strafschop. Een paar minuten later schoot Gonzalo Higuaín de bezoekers alsnog op voorsprong. In de twintigste minuut tilde Mesut Özil de marge naar twee, waarna Ronaldo in de tweede helft ook nog een duit in het zakje deed.

In zijn tweede seizoen bij Real was succescoach Mourinho er veel aan gelegen af te rekenen met de suprematie van Barcelona. De Portugese coach versterkte zijn selectie vooral in de breedte. Van het zestal aankopen, waarbij Nuri Sahin en Fabio Coentrao het meest in het oog sprongen, veroverde niemand een vaste basisplaats.

Toch werd aan het begin van het seizoen al duidelijk dat Real het niveau van Barcelona was genaderd. De Madrilenen verloren weliswaar over twee wedstrijden de Spaanse Supercup, maar het onderlinge verschil was niet meer zo groot als in de voorgaande jaren.

Real startte de competitie met zeges op Real Zaragoza en Getafe. In de volgende twee wedstrijden dreigde het de verkeerde kant op te gaan, maar Mourinho lieten zich niet van de wijs brengen door de misstappen bij Levante (1-0) en Racing Santander (0-0). Real zette een indrukwekkende zegereeks van tien overwinningen neer en leefde vol vertrouwen toe naar de competitiekraker op 10 december tegen Barcelona.

In de derde El Clasico van het seizoen was Real toch weer de onderliggende partij, net zoals een aantal weken later in de Copa del Rey het geval was. Toch bleef Real met grote voorsprong de Primera Division aanvoeren, omdat Barcelona regelmatig een steek liet vallen.

In het zicht van de haven dreigde het toch weer mis te gaan voor Real. De Madrilenen leden een aantal keer kostbaar puntverlies, waardoor het verschil voorafgaand aan de tweede El Clasico in competitieverband was teruggelopen tot vier punten. In Camp Nou slaagde Real er twee weken terug eindelijk in met het Barcelona-syndroom af te rekenen en nam het door een 2-1 zege een voorschot op de 32e titel, die woensdagavond dus werkelijkheid werd.

Grote man in het kampioenselftal van Real is onmiskenbaar aanvaller Ronaldo. De Portugees verkeert al het hele seizoen in bloedvorm en nam tal van belangrijke treffers voor zijn rekening. Samen met Lionel Messi is Ronaldo in een nek-aan-nekrace verwikkeld om de Spaanse en Europese topscorertitel. In Bilbao kwam Ronaldo woensdag eenmaal tot scoren en voerde hij zijn competitietotaal op naar 44. In totaal vond de aanvaller dit seizoen al 57 keer het net voor Real.

Na FC Porto, Chelsea en Internazionale is Real Madrid de vierde club waarmee Mourinho de landstitel verovert. In de Champions League bleef het gewenste resultaat dit seizoen uit. Bayern München was in de halve finale na penalty's te sterk.


Real pakt kampioenschap na ruime zege bij Bilbao (Foto: Novum)