'Ruzie bij RadioShack-ploeg tussen Schlecks en Bruyneel'

Het lijkt erop dat de wielerploeg RadioShack-Nissan-Trek de langste tijd in haar huidige vorm heeft gehad. De reden hiervoor is een ruzie die ontstaan is tussen teammanager Johan Bruyneel en de gebroeders Fränk en Andy Schleck.

De directe aanleiding voor de laatste woordenstrijd is de opgave van Fränk Schleck in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia met een schouderblessure. De Luxemburger zou de eerste van de drie grote rondes oorspronkelijk niet rijden, maar werd tegen zijn zin vlak voor de start in Herning opgeroepen nadat kopman Jakob Fuglsang geblesseerd afgehaakt was. De oudste van de broers Schleck stond ondanks zijn gebrekkige voorbereiding vijftiende in het klassement. De schouderblessure liep hij in etappe elf op.

"Zaterdag had ik al heel veel problemen om het peloton te volgen. Ik beet door omdat ik de ploegmaats niet in de steek wou laten. Ik finishte nog met de besten, maar ik zat een hele dag gewrongen op de fiets. Gisteren tijdens de vijftiende rit liep het van geen kanten meer. In deze omstandigheden kon ik niet meer verder. Ik heb mensen horen zeggen dat mijn blessure niet zo erg zou zijn, maar niemand weet hoe ik me voel. Ik ben diep teleurgesteld om de Giro te moeten verlaten," zei Schleck.

De vraag is of dat laatste waar is, want de 32-jarige Luxemburger had zich liever in alle rust op de Tour de France voor willen bereiden, samen met zijn broer Andy en met Kim Andersen die voor de komende Tour geen onderdeel uit zal gaan maken van de ploegstaf. De Deen is vertrouwenspersoon van de Schlecks, maar mag zich van Bruyneel niet te veel met de Luxemburgers bemoeien.

Bruyneel heeft inmiddels laten weten 'ontgoocheld te zijn' over de opgave van Schleck, maar dat de schouderblessure meevalt. Hij zei dat Fränk in voorbereiding op de Tour waarschijnlijk gewoon de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Zwitserland zal gaan rijden, maar of de oudste van de Luxemburgse broers ook daadwerkelijk om de gele trui mag gaan strijden liet hij in het midden. "Daarover is nog niets beslist."