[Groep C] Uitslag Spanje - Italië

De eerste wedstrijd uit groep C bij het Europees kampioenschap voetbal tussen Spanje en Italië is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. De wereldkampioen Spanje had lange tijd het beste van het spel, maar kwam niet verder dan een goal van Fàbregas. Italië kwam eerder op voorsprong via Di Natale.

Het tempo lag in de beginfase van het duel hoog tussen de laatste twee wereldkampioenen. De Italianen oogden feller dan de Spanjaarden, die nauwelijks in hun 'Barcelona-spel' wisten te komen. De eerste kans was ook voor Italië, dat een vrije trap van Pirlo gekeerd zag worden door de Spaanse doelman Casillas. Ook de volgende kans was voor de Italianen, toen Cassano de bal voorlangs schoot en Balotelli net te laat was om de bal in te tikken.

Het eerste kansje voor de Spanjaarden was pas na een half uur te noteren, toen een afgeketste corner door Iniesta werd ingeschoten. De bal was echter een makkelijke prooi voor Buffon. Vervolgens werd Casillas nog twee keer getest, waarbij het schot van Marchisio, een volley die hij in één keer uit de lucht nam, het lastigste te verwerken was.

Richting de rust kregen de Spanjaarden iets meer ruimte van de Italianen, waardoor Iniesta nog tot een mogelijkheid kwam, maar zijn poging ging ruim over. De grootste kans kwam nog voor Italianen, waar Motta vrij voor de goal kon inkoppen, maar Casillas redde voortreffelijk op diens inzet.

Maggio wordt neergelegd door Alba (Foto: Pro Shots)

Na rust waren er direct drie doelpogingen voor de Spanjaarden, waarvan de beste was voor Iniesta, die de bal net voorlangs de goal van Buffon schoot. Even later kreeg Balotelli een opgelegde kans nadat hij een bal van Ramos wist te blokken, maar de rebel van de Italiaanse ploeg wachtte veel te lang en zag Ramos zijn fout nog goedmaken.

Ondanks dat Spanje iets sterker leek te worden na de rust was het Italië dat op voorsprong kwam. De voor Balotelli ingevallen Di Natale werd vrijgespeeld door Pirlo en werkte de bal knap achter Casillas. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Silva speelde Fàbregas prachtig vrij voor Buffon en de speler van Barcelona wist wel raad met dat buitenkansje.

Fàbregas (r) scoorde de gelijkmaker. (Foto: Pro Shots)

Daarna leek Spanje het heft weer in handen te nemen, maar het vizier van Alba en van de ingevallen Torres bleken niet op scherp te staan. Uit het niets kreeg Italië ook een grote kans, toen De Natale vrij voor de goal een bal kon binnentikken, maar dat bleek net te moeilijk voor de spits van Udinese.

De al twee jaar bij Chelsea uit vorm zijnde Torres kreeg vervolgens nog een goede kans om vijf minuten voor tijd de wedstrijd te beslissen, maar zijn lob over de ver uit zijn doel staande Buffon ging net over het doel. De Italianen kwamen er zelf nauwelijks meer uit, tot Marchisio een zelf ingeleidde aanval bijna wist af te ronden. Hij vond twee minuten voor tijd echter de handen van Casillas. Daarna kwam Spanje niet verder meer dan een afstandsschot van Xabi Alonso, waardoor het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Spanje

1 - 1

Italië

64' Fàbregas    61' Di Natale

Gele kaart: Reina, Arbeloa, Torres (Spanje), Balotelli, Bonucci, Chiellini, Maggio (Italië)

Stadion: PGE Arena Gdańsk, Gdańsk
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Kassai (Hon)