[Groep C] Uitslag Ierland - Kroatië

In de tweede wedstrijd in groep C vochten Ierland en Kroatië het uit in een regenachtig Poznán. Na een enerverende eerste helft en een zwakke tweede trokken de Kroaten aan het langste eind. Zij wonnen de wedstrijd met 3-1.

Al in de derde minuut deden de Kroaten de Ierse hoop wankelen, toen Mandzusic, nadat hij aanvankelijk weggleed, een scherpe voorzet van Srna uitstekend achter Given kopte. Bij hun eerste wedstrijd op een groot eindtoernooi in tien jaar tijd keek Ierland hierdoor al na drie minuten tegen een achterstand aan; 0-1.

De relatief simpele en snelle manier waarop Kroatië scoorde deed wellicht vermoeden dat ze de rest van de wedstrijd gemakkelijk uit konden spelen, maar aanvankelijk waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en Ierland wist zelfs druk te geven richting het doel van Pletikosa.

DufDuff in duel met Modric (Foto: Pro Shots)

Bij een vrije trap aan de zijlijn op een meter op dertig van het doel sloegen de Ieren terug. De bal van McGeady in de negentiende minuut vloog over alles en iedereen heen. Aan het eind werd echter Sean St. Ledger gevonden, die met een Kroatische verdediger aan zijn arm onberispelijk binnenkopte om de 1-1 aan te tekenen.

De wedstrijd was los, en beide ploegen speelden op de aanval.  Vier minuten na het Ierse doelpunt moest Shay Given zijn uiterste best doen om een verwoestend Kroatisch schot van buiten de zestien meter te keren, en een minuut daarna konden de Ieren uitrukken richting het Kroatische doel, maar de pass van Keane was niet scherp genoeg.

Na deze aanvallend sterke fase gingen beide ploegen wat slordiger spelen, wat bij het naderen van het doel van de tegenstander vaak tot balverlies leidde.

Bij tijd en wijle waren de ploegen nog gevaarlijk, waarbij Kroatie langzamerhand de overhand leek te krijgen. Zo moest Given in de 33e minuut attent zijn bij een schot van Modric, en even later vloog een ander schot van afstand van de Kroaten maar net over. Echt uitgelezen kansen kregen de spelers van bondscoach Bilic echter niet.

Vlak voor rust was het echter toch raak, toen een bal in de kluts bij Jelavic terechtkwam, die alleen voor Given stond. De aanvaller prikte de bal uitstekend binnen, hoewel hij behoorlijk buitenspel leek te staan. De Ierse protesten werden echter weggewuifd en de Kroaten stonden andermaal aan de leiding, waardoor Ierland in de rust tegen een 2-1 achterstand aankeek.

JelavicJelavic viert zijn doelpunt (Foto: Pro Shots)

De tweede helft begon al even voortvarend als de eerste voor de Kroaten. Al na twee minuten wist Mandzukic' hoofd andermaal de bal te vinden, die hij vakkundig op de binnenkant van de paal plaatste. Given lag inmiddels in de goede hoek maar had de pech dat hij de bal via het houtwerk tegen de achterkant van hoofd kreeg, en het doel inging.

Ierland moest nu aanvallen, en bondscoach Trapatonni maakte vrij snel twee aanvallende wissels, die aanvankelijk echter niets konden forceren. In de eerste dertig minuten na rust waren er behalve de goal dan ook niet echt veel momenten om over naar huis te schrijven.

Ook daarna konden de Ieren niet opboksen tegen de Kroatische verdediging, die stond als een huis. De Kroaten zetten ook niet veel verder aan naar voren. Toch waren zij het die het dichtst bij een doelpunt waren, maar Rakitic schoot de bal langs het doel van Given.

Drie minuten later kregen de Ieren dan toch hun kans, maar de kopbal van Andrews werd door Pletikosa gestopt. Na deze twee oplevingen zette het slechte niveau van de tweede helft zich voort, en werden er nauwelijks kansen gecreërd. Een Iers slotoffensief zat er dan ook niet in. Doelpuntenmaker St. Ledger kreeg nog wel een kansje, maar zijn schot ging maar net naast.

Ierland

1 - 3

Kroatië

19' St. Ledger    3' Mandzukic