'Armstrong had vijf Tourzeges kunnen houden'

Lance Armstrong had vijf Tourzeges kunnen behouden als hij had meegewerkt aan het onderzoek het USADA, zo meldt de voorzitter van het Amierkaanse dopingagentschap Travis Tygart aan USA Today. In plaats daarvan zocht de wielrenner de aanval, maar vorige week staakte hij zijn pogingen.

Normaal gesproken geldt in het wielrennen een verjaringstermijn van acht jaar voordat uitslagen definitief vaststaan. Voor Armstrong wordt een uitzondering gemaakt door het USADA. "Als Armstrong eerlijk zou zijn, dan had de verjaringsregeling kunnen gelden." De Amerikaan had dan de wielerresultaten tussen 1998 en 2003 kunnen behouden, maar het USADA zet nu een streep door al zijn overwinningen en ereplaatsen.

Tygart besloot met zijn organisatie de zevenvoudig Tourwinnaar voor het leven te schorsen. Dat de straf zo hoog is komt doordat er rond Armstrong en zijn voormalig teamgenoten een groot dopingnetwerk operationeel was. "Als hij de waarheid had verteld en de sport een goede dienst had bewezen, hadden we de straf kunnen verlagen. Daar staan we overigens nog steeds voor open." Armstrong zelf heeft al verklaard dat niet te doen en niet meer over de kwestie te willen spreken.