Babel: "Een stap vooruit"

Ryan Babel begint aan zijn tweede periode bij Ajax. De 25-jarige aanvaller beseft dat een terugkeer op die leeftijd vroeg is, maar wil zijn carrière nieuw leven inblazen. Na bijna vier seizoenen Liverpool ging Babel in 2011 naar 1899 Hoffenheim om speelminuten te maken.

Dat mislukte niet, maar een onuitwisbare indruk kon de aanvaller niet achterlaten bij de Duitse club. Het leidde er deze zomer, na anderhalf jaar, toe dat Babel naar het tweede elftal werd teruggezet: niet meer nodig. Afgelopen donderdag kocht Babel zich vrij bij Hoffenheim, en dus kon hij gaan en staan waar hij wilde. Ajax profiteerde en legde hem voor één seizoen vast. "Sommigen zullen mijn eenjarige contract bij Ajax na Liverpool en Hoffenheim als een degradatie zien, maar ik niet", was Babel in zijn nopjes tegenover De Telegraaf.

"Ik zie het na een moeilijke periode als een stap vooruit, als dé kans om mijn carrière nieuw leven in te blazen. En dat ga ik doen", vervolgde Babel. "Ik weet dat dit niet heel normaal is. Maar soms moet je een grote beslissing nemen om zaken te keren. Ik ben een realist, kijk altijd heel goed wat het beste voor me is."

"Als ik het andere, financieel veel aantrekkelijkere pad had bewandeld, had het veel langer geduurd voor ik weer aan de Europese top mocht ruiken. Door deze investering in mezelf sta ik weer op het podium om me te profileren. Als ik daarin slaag, help ik Ajax en snijdt het mes aan twee kanten."

Ajax verdiende in de zomer van 2007 zeventien miljoen euro aan Babel. Dat bedrag telde Liverpool neer voor het destijds pas 20-jarige talent.