[Vuelta] Froome haakt af, dagzege Piedra

Chris Froome lijkt definitief afgehaakt in de Vuelta. De Brit van Sky verloor ruim een halve minuut op klassementsleider Joaquin Rodriguez, Alberto Contador en Alejandro Valverde. De drie favorieten vochten een verbeten strijd uit op de slotklim naar Lagos de Covadonga. Contador plaatste de ene aanval na de andere, maar Rodriguez haalde hem steeds terug.

De dagzege ging naar Antonio Piedra van de kleine Caja Rural-ploeg. Hij maakte deel uit van de kopgroep die met ruime voorsprong aan de slotklim begon. De Spanjaard viel aan en kwam solo over de streep.

De kopgroep van de dag, zonder Nederlanders, speelde een bijrol in het verhaal van de vijftiende etappe. Omdat de renners in de ontsnapping ook geen bedreiging vormden in het klassement, mochten ze ruim een kwartier voor de muziek uit rijden. Aan de voet van de steile slotklim was dat nog altijd ruim dertien minuten.

Op de laatste beklimming, met als steilste stuk een zone met een stijgingspercentage van vijftien procent, was het Contador die het vuurwerk verzorgde. Gesink reed aan kop in de favorietengroep toen de Spaanse ronderenner zijn duivels voor het eerst ontbond. Rodriguez reageerde en in zijn kielzog ging ook Valverde mee.

De top drie van het klassement ging, ondersteund door Valverdes Movistar-ploeggenoot Nairo Alexander Quintana, verder. Contador probeerde wanhopig een deuk te maken in zijn achterstand van 22 seconden op Rodriguez. De rodetruidrager pareerde echter elke aanval en vervolgens sloten ook steeds Valverde en Quintana weer aan.

In het algemeen klassement verandert er dan ook weinig. Contador blijft 22 tellen achter Rodriguez op de tweede plaats, Valverde geeft 1.41 minuten toe op het rood. Froome staat nu al op 2.16 minuten. Robert Gesink, die in dezelfde tijd als Froome aan de streep kwam, blijft zesde op 5.42 van Rodriguez. Laurens ten Dam klom naar de achtste plaats in de ranking.