Bestanden over Bin Hammam gestolen

De zaak rond Mohamed bin Hammam blijft de gemoederen bezighouden bij de Aziatische voetbalbond AFC. In Maleisië staan een voormalig financieel directeur van de bond en haar man terecht voor het stelen van bestanden met informatie over de van corruptie beschuldigde AFC-voorzitter Bin Hammam.

De Qatarees werd in juli voorlopig geschorst nadat er beschuldigingen kwamen over corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van giften. Bin Hammam heeft al toegegeven geld te hebben overgemaakt naar onder meer officials van de bond, maar benadrukt dat het geld van zijn persoonlijke rekening kwam. Hij had 'het verlangen om die mensen te helpen', liet hij weten.

De gestolen bestanden bevatten volgens de aanklager informatie over de transacties van Bin Hammam, voorheen vicevoorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Een jurist van de AFC geeft toe dat de bestanden waarschijnlijk zijn doorgespeeld naar een derde partij, maar weigert verder op de zaak in te gaan. Overigens zegt het stel onschuldig te zijn.

Een levenslange schorsing van Bin Hammam werd eerder door sporttribunaal CAS teruggedraaid. Hij had die straf gekregen van de FIFA vanwege vermeende omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond vorig jaar. Hij trok zich uiteindelijk terug uit die strijd, waarna de Zwitser Sepp Blatter werd herkozen.