Brazilië opent eerste WK-stadions in december

De eerste stadions voor het WK in Brazilië worden in december geopend. Het stadion in Fortaleza opent op 16 december zijn deuren. Vijf dagen later volgt Belo Horizonte. Dat heeft de organisatie van het toernooi maandag bekendgemaakt. De twee stadions zijn ook speelsteden tijdens de Confederations Cup die in juni volgend jaar wordt gehouden.

De afronding van de overige vier stadions voor dat toernooi laat nog even op zich wachten. Het noordelijke Salvador volgt in februari en de stadions in Brasilia, Recife en het Maracaña in Rio de Janeiro in april. "Het is geen droom meer, maar realiteit", zei oud-voetballer Bebeto, nu deel uitmakend van de WK-organisatie.

Ook liet de FIFA maandag weten dat alle contracten zijn getekend om bij het WK voor clubs, dat volgende maand in Japan wordt gehouden, te testen met doellijntechnologie. De FIFA heeft twee systemen uitgekozen om uit te proberen. Het Hawk Eye systeem wordt getest in het stadion in Toyota City, GoalRef in de arena van Yokohama. In beide stadions worden vier duels gespeeld. Na het toernooi maakt de wereldvoetbalbond bekend welk systeem wordt gekozen.

Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, benadrukte het belang van de technologie. "De scheidsrechter beslist nog steeds, maar hij krijgt een belangrijk hulpmiddel. Binnen een seconde krijgt hij een signaal of de bal de lijn is gepasseerd of niet. Het spel wordt dus niet stilgelegd."

Op de vraag of de technologie nu wel echt noodzakelijk is, verwees Valcke naar de Engelsen bij het WK van twee jaar geleden. "Vraag het aan hen. Ik zat bij het duel in Zuid-Afrika voor de Engelse delegatie. Mijn schouder doet nog steeds pijn." In de achtste finales werd een doelpunt van Frank Lampard tegen Duitsland onterecht afgekeurd.

"Het systeem kost jaarlijks ongeveer zestigduizend dollar per stadion", liet Paul Hawkins, oprichter van Hawk-Eye, weten. Hij ziet nog genoeg andere mogelijkheden. "Het houdt niet op bij de doellijn. De bond is nu nog terughoudend, maar buitenspel kunnen we ook al realtime beoordelen en in de toekomst is het mogelijk om te zien of een overtreding een penalty is of niet."