[Giro] Cavendish wint regenrit, Wiggins verliest tijd

Mark Cavendish heeft donderdag de twaalfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step was na 134 kilometer in de stromende regen de snelste in de massasprint in Treviso. Bradley Wiggins verloor opnieuw tijd. Robert Gesink klimt daardoor naar de vierde plaats in het klassement.

Al vroeg in de korte etappe kozen vier renners het hazenpad. Maxim Belkov (Katusha), Fabio Felline (Androni Giocattoli), Bert de Backer (Argos-Shimano) en Maurits Lammertink (Vacansoleil) pakten al snel een paar minuten voorsprong. De jonge Nederlander kreeg even later gezelschap van ploeggenoot Marco Marcato die solo de oversteek waagde.

De voorsprong van de vijf liep op tot boven de drie minuten en omdat er in het peloton ook nauwelijks werd gekoerst, leek dat lang voldoende. Ook in de laatste kilometers liep de voorsprong tergend langzaam terug, maar op driehonderd meter voor de finish was het pleit dan toch beslecht.

Cavendish sprintte vervolgens soeverein naar de zege. Hij hield Frans kampioen Nacer Bouhanni en de Sloveen Luka Mezgec (Argos-Shimano) achter zich.

Ondertussen was Wiggins in de afdaling van de laatste beklimming in de problemen geraakt. De Britse troonpretendent kwam uiteindelijk op 3.35 minuten van Cavendish binnen. In het algemeen klassement zakt hij van de vierde naar de dertiende plaats op 5.22 minuten achter rozetruidrager Vincenzo Nibali (Astana).