[HWL] Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Duitsland naar halve finale

De hockeydames van Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zuid-Korea zijn de eerste halve finalisten van de Hockey World League in Rotterdam. Deze halve finalisten zijn tevens geplaatst voor het wereldkampioenschap hockey volgend jaar in Den Haag. Oranje speelt nog om 20 uur tegen India.

Nieuw-Zeeland - Japan

In de eerste kwartfinale van de Hockey World League bij de vrouwen was Nieuw-Zeeland sterker dan Japan. De Black Sticks wonnen het duel met 3-1. Met deze overwinning plaatsen de Kiwi’s zich voor de halve finale van de HWL, maar ook voor het Wereldkampioenschap 2014 in Den Haag.

Nieuw-Zeeland kwam ongelukkig via een eigen doelpunt op achterstand, terwijl het de hele eerste helft domineerde. De statistieken bevestigden dit. In de eerste helft kreeg Nieuw-Zeeland acht doelpogingen en vier strafcorners, tegenover slechts één doelpoging en geen enkele strafcorner voor Japan.

Pas in de tweede helft vielen de treffers aan Nieuw-Zeelands zijde. Alle drie de doelpunten kwamen voort uit strafcorners.

Duitsland - Chili

De Duitse vrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Hockey World League, door te winnen van Chili. De overwinning ging een stuk minder makkelijk dan verwacht. In de drie voorgaande wedstrijden in Rotterdam schoten onze oosterburen al dertien keer raak. Chili eindigde als vierde in hun poule en moest dit toernooi reeds vijftien keer vissen. Dinsdag bleef de schade beperkt voor de Zuid-Amerikanen: 2-0.

Maike Stöckel opende de score na 21 minuten. Lange tijd bleef het bij 1-0. Aan de kansen lag het niet, Duitsland was continu in de aanval en kreeg liefst tien strafcorners. Chili kreeg er slechts één. Drie minuten voor tijd was het Marie Mävers die een strafcornervariant kon binnenglijden. Met dit tweede doelpunt was de wedstrijd beslist.

Met deze overwinning is Duitsland tevens geplaatst voor het Wereldkampioenschap in Den Haag volgend jaar

België - Zuid-Korea

De Belgische vrouwen hebben een uitgelezen kans op kwalificatie voor het WK van 2014 laten liggen. Winst op Zuid-Korea was genoeg voor de eerste deelname sinds 1981, maar de Aziaten bleken een onneembare horde voor het keurkorps van bondscoach Pascal Kina: 1-2.

De Belgen begonnen furieus en namen binnen de minuut een 1-0 voorsprong. Barbara Nelen volleerde de eerste de beste kans achter keeper Sin Hye Lee. Daarna gaven de Red Panthers het initiatief echter uit handen, wat na twee gemiste kansjes resulteerde in de gelijkmaker. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege vermeend shoot, maar nadat videobeelden aantoonden dat de bal via een Belgisch been in het doel was beland, werd de treffer alsnog toegekend.

Een kwartier voor rust kwamen de Zuid-Koreanen voor het eerst op voorsprong en weer was het een Belgische die de bal achter haar eigen keeper werkte. Jong Eun Kim trok de bal voor na een mooie actie en zag de bal via een stick van de tegenstander in het doel verdwijnen: 2-1.

Na rust probeerden de Red Panthers het wel, maar werden eigenlijk zelden gevaarlijk. De Zuid-Koreanen in de counter wel, maar keeper Aisling d'Hooghe sleepte haar land er een paar keer goed doorheen. Tien minuten voor tijd kreeg België de beste kans op de gelijkmaker, via de eerste Belgische corner van de wedstrijd. De bal belandde echter buiten bereik van de keeper op de paal.

Ook een wanhoopsoffensief bood geen uitkomst, waardoor Zuid-Korea zeker is van het WK in Den Haag van volgend jaar. Voor de Belgen hangt nu alles af van het EK in eigen land, later dit jaar.