Nog geen favoriet voor Spelen 2020

Er is voor het IOC geen duidelijke voorloper bij de kandidaatsteden voor de Olympische Spelen van 2020. Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven rapport van de visitatiecommissie van de olympische beweging. Die ging in maart in Istanbul, Tokyo en Madrid op bezoek.

Tokyo en Madrid gooien hoge ogen voor hun compacte plannen. In Tokyo worden vrijwel alle sporten binnen acht kilometer afgewerkt. Alleen golf, schieten en de moderne vijfkamp worden in de Japanse hoofdstad verder weg afgewerkt. In Madrid is de afstand voor vrijwel alle locaties tot het stadscentrum maximaal tien kilometer. Het zeilen is dan wel in Valencia.

Istanbul heeft meer locaties door de hele stad. Bovendien maakt het IOC zich enige zorgen over de reistijden die door de organisatie wat positief zijn ingeschat. Wel staat daar een behoorlijke verbetering van het openbaar vervoer in de Turkse stad tegenover.

Istanbul krijgt wel weer veel krediet voor de steun van de overheid. De Turkse regering staat volledig garant en neemt ook veel van de bouwprojecten voor zijn rekening. Alle stadions in Istanbul zouden een jaar voor de Spelen af zijn.

In Tokyo is dat zelfs veertien maanden, maar in Madrid zijn sommige stadions pas twee maanden voor de Zomerspelen af. De Spaanse hoofdstad hoeft evenwel maar zeven nieuwe stadions te bouwen omdat het veel bestaande sportfaciliteiten gebruikt. Minpunt voor Tokyo is de relatief hoge hotelprijs.

De steun van de bevolking is in Istanbul het hoogst, gevolgd door Madrid. De Spanjaarden zijn overigens ook het meest kritisch op het organiseren van de Spelen.

Het rapport van de visitatiecommissie is voor de IOC-leden een leidraad om hun keuze te bepalen. Dat gebeurt op 7 september tijdens het IOC-congres in Buenos Aires. De Zomerspelen van 2016 worden in Rio de Janeiro gehouden.