Schansspringer Bardal wint opnieuw, Vuik valt tegen

Schansspringer Anders Bardal heeft de eerste wedstrijd bij de Grand Prix in Almaty gewonnen. De Noor, vooraf favoriet, was duidelijk de sterkste. Vorige week was hij in Nizhny Tagil al goed voor een eerste en een derde plek.

Na de eerste ronde had Bardal al een ruime voorsprong op zijn naaste belager, Andraz Pograjc uit Slovenië. De grootste afstand in de eerste ronde kwam op naam van de Rus Dimitry Vassiliev, met 138,5 meter sprong hij ruim zeven meter verder dan Bardal en evenaarde hij bovendien het schansrecord. De Rus kreeg echter veel hulp van de wind, waardoor hij dusdanig veel punten in moest leveren dat zijn reuzensprong hem slechts een zesde plek opleverde.

In de tweede ronde werd opnieuw duidelijk dat Bardal veruit de beste was in het Kazachse Almaty. Op verzoek van de Noorse coach Alexander Stöckl vertrok Bardal vanaf een lager punt dan de rest, een mogelijkheid die vorig jaar zijn intrede heeft gedaan in het schansspringen. Vanaf een lager startpunt vertrekken levert minder gevaar op, de springer springt immers minder ver, maar ook krijgt de springer er extra punten voor. Het zijn daarom doorgaans de coaches van de beste springers die hiervoor kiezen. 

De combinatie van de bonuspunten voor het lagere startpunt, een goede afstand en een bijna perfecte landing leverde Bardal zonder problemen de overwinning op. De tweede plaats was er voor de Sloveen Jernej Damjan, die in de tweede ronde met 139,5 meter het schansrecord van Vassiliev afnam. Voor Damjan was het alweer de derde keer deze zomer dat hij het podium haalde. Bovendien staat de Sloveen in het klassement om de Grand Prix nog maar op een enkel punt van leider Andreas Wellinger. De derde plaats in Almaty was weggelegd voor de Tsjech Antonin Hajek.

Ook bij de vrouwen was er geen verrassing voor wat betreft de overwinning. De zestienjarige Japanse Sara Takanashi was evenals bij beide wedstrijden in het Russische Nizhny Tagil, een week eerder, veruit de beste. Waar de eveneens zestienjarige Française Coline Mattel in de eerste ronde nog enigszins kon volgen, moest ze in de tweede ronde toch echt buigen voor de overmacht van de Japanse. Yurina Yamada, land- en leeftijdgenote van Takanashi, haalde een knappe derde plek, haar eerste podium ooit. De Nederlandse Wendy Vuik viel tegen. In Rusland was de geboren Rotterdamse nog goed voor een twintigste en zestiende plaats, maar in Almaty kwam ze niet verder dan plek 32, niet genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde.