Rietdijk: "Geen talenten meer opleiden voor judobond"

"Ik wil niet als piepeltje door de Nederlandse judobond behandeld worden, daar voel ik me te goed voor", aldus judocoach Ben Rietdijk teleurgesteld. Zijn judoka's goed voor de mondiale top, dan gaan ze centraal bij de judobond trainen. Rietdijk is daar niet blij mee. "Er komen nu twee centra waar de Nederlandse judoka's verplicht moeten trainen. Eentje in Hoogvliet en eentje in Haarlem."

"Ik ga geen talenten meer opleiden voor de bond. Ik mag met mijn talenten nog wel naar het buitenland voor internationale wedstrijden, maar dat doen ze nu zelf maar. Ik kan gerust zeggen dat wij een van de beste privéjudoscholen van Nederland zijn. De twee trainers die de judoka's begeleiden, Bas Meerveld en Sander Groefsema, zijn bij mij in dienst en ik betaal per jaar 30.000 euro aan vliegtickets. Op Nederlandse kampioenschappen bij de jeugd halen wij vaak meer medailles dan de regionale opleidingscentra. Maar voor coaches met ambitie is in Nederland blijkbaar geen ruimte meer." 

Ben Sonnemans, technisch directeur van de judobond, had deze week een gesprek met Rietdijk over zijn topper Linda Bolder, die als klein meisje bij de judoschool binnen kwam. De Haarlemmer wil de begeleiding van topjudoka's rigoureus veranderen. "Linda moet binnen zes maanden beslissen of ze gaat trainen in Hoogvliet of in Haarlem. Terwijl in Haarlem nog niet het beste programma aangeboden kan worden, er is bijvoorbeeld nog geen goed krachthonk. Hier in Velserbroek heb ik er twee." Bolder won vorig jaar de Grand Slam van Tokio, pakte in april zilver op het EK en werd derde op de Masters. Rietdijk mag bij internationale wedstrijden niet meer zijn eigen pupillen coachen. 

Rietdijk is niet de enige die niet blij is met deze nieuwe structuur van de judobond. "Ook bij Theo Meijer Sport uit Leusden zijn ze niet te spreken over de actie en al eerder trok Chris de Korte aan de bel. De bond zegt dat ze de club centraal willen zetten, maar daar merk ik helemaal niks van. Dit zorgt alleen maar voor onrust", besluit Rietdijk. Voor De Korte geldt het zelfde als voor Rietdijk. De Korte was de coach van Anicka van Emden en Marhinde Verkerk en in de nieuwe structuur was er geen plaats meer voor hem.