Nadal staakt missie tegen hardcourt

Rafael Nadal heeft zijn missie om minder toernooien op hardcourt op de tenniskalender te krijgen gestaakt. De Spanjaard gelooft niet langer dat hij de beleidsbepalers van de ATP op andere gedachten kan brengen. "Ik wil niet langer betrokken worden bij de politiek van het tennis", zei Nadal in Shanghai, waar hij deze week meedoet aan het masterstoernooi.

"Zelfs als je goede ideeën hebt en gelooft dat veranderingen mogelijk zijn, zal er altijd een muur zijn waar je onmogelijk overheen komt", sprak Nadal.

De 27-jarige Spanjaard vindt dat de ATP meer rekening moet houden met de gezondheid van de spelers. Te veel toernooien op hardcourt komen volgens hem de fysieke gesteldheid van tennissers niet ten goede.

"Hardcourt is slecht voor de rug, enkels en knieën", zei Nadal eerder dit jaar. "Voetballers spelen toch ook niet op cement? Er is geen andere sport waarin atleten bewegingen als wij maken op zo'n ondergrond."

Zijn uitstekende prestaties op hardcourt dit seizoen heeft aan zijn mening niets veranderd, benadrukte de blessuregevoelige Nadal. De Spanjaard verloor slechts een van zijn 28 wedstrijden op hardcourt en zegevierde onder meer op de US Open. Nadal heroverde vorige week in Beijing de koppositie van de wereldranglijst.