ISU passeert Thialf voor titeltoernooi in 2015/2016

Voor het eerst in vijftien jaar tijd zal Nederland geen groot internationaal schaatstoernooi organiseren. In het seizoen 2015/2016 staat Thialf niet op de lijst voor een EK of WK. Dat maakte de Internationale Schaatsunie(ISU) woensdag bekend.

De wedstrijden zijn toegewezen aan Minsk (EK Allround), Berlijn (WK Allround), Seoul (WK Sprint) en Kolomna (WK Afstanden). Het is nog niet duidelijk waar de wereldbekers in dat seizoen worden georganiseerd. Nederland kreeg voor het laatst in het seizoen 2000/2001 geen grote internationale wedstrijd toegewezen.

De relatie tussen de ISU en de KNSB verslechterde nadat de Nederlandse schaatsbond de organisatie van de wereldbekerwedstrijd eind november in Heerenveen besloot terug te geven omdat de organistatiekosten te hoog zijn en er te weinig opbrengsten tegenover zouden staan. De wedstrijd heeft nu plaats in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Nederland lijkt nu gestraft te worden voor het teruggeven van die wedstrijd. 

Niet alleen de ISU was niet blij met de beslissing, ook vanuit de schaatsers ontving de KNSB de nodige kritiek. Zo liet Sven Kramer eind augustus duidelijk weten dat hij geen begrip had voor de keuze. Niet veel later stapte KNSB-voorzitter Doekle Terpstra op. In Thialf wordt in maart het schaatseizoen afgesloten met het WK allround. Volgend jaar zijn de WK afstanden in Heerenveen.