Van Bommel speelde geen rol in rapport Forum PSV

Mark van Bommel heeft geen rol gespeeld in het rapport van Forum PSV, waarin stevige kritiek wordt geuit op het handelen van de directie en de raad van commissarissen. Dat zei de vorig jaar gestopte voetballer dinsdag tegen Radio 538. Van Bommel zou eigenlijk zitting nemen in het Forum, maar kwam daar door omstandigheden niet aan toe. "Omdat ik heel druk was, ben ik alleen bij de laatste vergadering geweest. Toen was het rapport al klaar."

Het 13-koppige forum stelde een halfjaar geleden na teleurstellende resultaten en wangedrag van enkele spelers een onderzoek in naar de clubcultuur bij PSV. Maandag na het uitlekken van het rapport werd Van Bommel genoemd als lid van het Forum, net als oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband en PSV-perschef Jeroen van den Berk.

Volgens het Forum ontbreekt het PSV 'aan een langetermijnvisie en strategie die is verbonden aan de club en niet aan personen'. Van Bommel kan zich voor een groot deel vinden in de 25 aanbevelingen die werden gedaan.

"In principe zitten er wel dingen in waar ik het mee eens ben, maar alleen wil ik me er niet aan verbinden, omdat ik helemaal niet aanwezig ben geweest bij de totstandkoming van het rapport", zegt Van Bommel. "Als je nergens van af weet, en in een keer een rapport voor je neus krijgt, kun je niet zeggen: ik doe mee."

Een van de kritiekpunten is dat PSV warmer moet worden. Van Bommel ziet zijn voormalige werkgever Bayern München als een goed voorbeeld. "Bij Bayern heb je het gevoel dat iedereen wil dat het eerste elftal goed speelt en gaat winnen. Daar doen ze ook alles voor. Op alle niveaus. Bij de directie, bij de commerciële afdeling, bij de persafdeling en ook de fysiotherapeut."

Van Bommel snapt ook waarom. "Als Bayern een prijs wint, krijgt iedereen: van de wasvrouw tot de terreinknecht, een premie. Een maandsalaris. Dat is natuurlijk wel een enorme stimulans."