Maugeri weg als bondscoach waterpolosters

Mauro Maugeri is niet langer bondscoach van de Nederlandse waterpolosters. De zwembond KNZB heeft er geen vertrouwen meer in dat de trainer uit Italië de vrouwen naar succes kan leiden. Assistent-bondscoach Arno Havenga, die Maugeri komende zomer sowieso als hoofdcoach zou gaan opvolgen, gaat die rol nu al vervullen. Dat laat de KNZB dinsdag weten.

Onder leiding van Maugeri konden de vrouwen niet de olympische titel in Londen verdedigen. Ook het wereldkampioenschap eerder dit jaar in Barcelona liep uit op een teleurstelling. Oranje werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Na het verlies van Hongarije maakte Iefke van Belkum, een van de belangrijkste speelsters, bekend te stoppen uit onvrede over het beleid van de bond. Ze liet toen wel weten dat haar vertrek niets met Maugeri te maken had. Keepster Ilse van der Meijden beëindigde onlangs ook haar loopbaan.

Na het mondiale toernooi zijn al een aantal dingen veranderd, maar uit gesprekken met de speelsters is duidelijk geworden dat er onvoldoende geloof is dat alleen deze wijzigingen zullen leiden tot verbetering van de resultaten. "De selectie heeft onvoldoende vertrouwen om met Mauro als coach verder te komen. Dat vertrouwen is naar onze mening voorwaardelijk om de veranderingen in het topsportprogramma succesvol door te kunnen voeren en de resultaten te verbeteren", aldus technisch directeur waterpolo Kees van Hardeveld.

Maugeri volgde na de Spelen van 2008 Robin van Galen op. Hij had nog een contract tot augustus 2014.