Langlaufsprinters openen World Cup-seizoen

In het Finse Kuusamo is vrijdag de World Cup langlaufen van start gegaan. De beurt was eerst aan de sprint(st)ers. De sprint in klassieke stijl stond op het programma.

Bij de mannen werd de kwalificatie op het 1,4 kilometer lange parcours gewonnen door de Rus Anton Gafarov. Na de kwart- en halve finales wisten uiteindelijk zes mannen zich te plaatsen voor de finale. De eenlingen Alexey Poltoranin (Kazachstan) en Teodor Peterson (Zweden) werden vergezeld door de Russen Gafarov en Nikita Kriukov en de Noren Eirik Brandsdal en Ola Vigen Hattestad. Het werd een bijzonder spannende finale, waarin Brandsdal de overwinning greep. De finishfoto moest er wel aan te pas komen. Gafarov werd tweede op zes honderdsten van een seconde, Hattestad greep op één tiende van Brandsdal de derde plek.

De kwalificatie bij de vrouwen werd gewonnen door de Noorse Marit Bjørgen. Zij moest in de kwartfinale echter al verrassend afscheid nemen van de competitie. Haar landgenote Celine Brun-Lie wist wel de finale te bereiken. Hier stond ze tegenover Ida Ingemarsdotter uit Zweden, Evgenia Shapovalova uit Rusland, Denise Herrmann uit Duitsland, de Amerikaanse Kikkan Randall en de Poolse Justyna Kowalcyzk. Laatstenoemde wist haar favorietenrol waar te maken en bleek te sterk voor de rest. Randall werd tweede, Herrmann derde.