Langlaufster Bjørgen pakt eindzege in Kuusamo

Marit Bjørgen heeft in Kuusamo haar eerste World Cup-overwinning van het seizoen geboekt. In de achtervolging vrije stijl bleek ze de sterkste in de eindsprint. Hierdoor schreef ze het eindklassement van het openingsweekend, de Ruka Triple, op haar naam.

De vrouwen mochten 10 kilometer afleggen. De Poolse Justyna Kowalczyk, winnares van de eerste twee wedstrijden, ging als eerste van start. Een kleine halve minuut later kon ook Bjørgen van start, twintig seconden daarna gevolgd door landgenote Therese Johaug en de Zweedse Charlotte Kalla. Nog voordat de halve afstand afgelegd was waren de verschillen voorin tenietgedaan en zaten de vier bij elkaar.

Met een kilometer te gaan besloot Johaug om de kop over te nemen en gas te geven, waar Kowalczyk het slachtoffer van werd. De Poolse kon het tempo niet bijbenen en was kansloos voor het podium. In eerste instantie leek ook Kalla te moeten lossen, maar de Zweedse wist zich knap terug te vechten. Bjørgen keerde als eerste het rechte stuk naar de finish op en kon niet meer gepasseerd worden. Kalla wist haar tweede plek vast te houden, Johaug werd derde.