Nederlands goud en brons op Universiade

Op de Winteruniversiade in Trentino hebben schaatser Pim Cazemier en freestyleskiër Janne van Enckevort de eerste Nederlandse medailles gehaald. Cazemier won het goud op de 10 kilometer, voor Van Enckevort was er brons weggelegd op de slopestyle.

Op de ijsbaan van Baselga mocht Cazemier in de laatste rit aantreden, waardoor hij wist dat hij een snellere tijd neer moest zetten dan de 13:50,72 van de Rus Evgeny Seryaev. Na vijf kilometer had Cazemier echter al een achterstand van vijf seconden, wat zelfs nog opliep naar ruim acht seconden.

Zeven ronden voor het einde begon de Nederlander te versnellen. Waar de Rus rondetijden van ruim 34 seconden liet noteren kon Cazemier naar de 32'ers. Doordat hij zelfs eindigde met drie rondjes in de 31 seconden was hij op de streep zelfs meer dan zes seconden sneller dan Seryaev, 13:44,19. In het kielzog van Cazemier ging de Zuid-Korean Jin Yeong Lee naar het zilver met een tijd van 13:48,32.

In de kwalificaties van de slopestyle kwam de in het Zwitserse Lugano studerende Van Enckevort tot de vijfde score. In de eerste run in de finale zette hij een score neer van 84.20, goed voor de tweede plek. Hij kon zich in de tweede run niet verbeteren terwijl de Pool Szczepan Karpiel er met 87.00 punten nog overheen kwam. Het goud ging naar de Fin Kalle Leinonen. Met een score van 87.60 was hij net te goed voor de Pool.