[OKT] Kramer tegen Blokhuijsen in slotrit 5000 meter

Sven Kramer rijdt tegen Jan Blokhuijsen op de openingsdag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Beide heren komen als laatste het ijs op. Andere ritten zijn Koen Verweij - Renz Rotteveel (rit 5), Christijn Groeneveld - Bob de Jong (rit 6) en Douwe de Vries - Jorrit Bergsma (rit 7). Het OKT begint donderdag 26 december, tweede kerstdag. 

De vijf kilometer is een belangrijke afstand op het OKT. Schaatsbond KNSB hanteert een prestatiematrix bij het OKT. Die is gemaakt om ervoor te zorgen dat de Nederlanders met de grootste medaillekansen naar Sochi worden gestuurd. De nummers één en twee van de vijf kilometer mogen sowieso naar Sochi. De nummer drie zal zeer waarschijnlijk ook zijn koffers kunnen pakken. 

Ireen Wüst opent haar OKT tegen Laurine van Riessen. De dames beginnen met de 1000 meter. Het paar Wüst/Van Riessen zal als zevende van tien paren het ijs op komen. Rit acht gaat tussen Jorien ter Mors en Manon Kamminga. Nederlands kampioene Marrit Leenstra rijdt in de een na laatste rit tegen Lotte van Beek. De laatste rit (rit 10) is voor Antoinette de Jong en Margot Boer.

De nummers één en twee op de kilometer gaan volgens de prestatiematrix sowieso naar Sochi. De nummers drie en vier zullen plaats moeten nemen in de wachtkamer en afwachten hoe het rest van het OKT zal verlopen. Bij de dames in de 1500 meter de belangrijkste afstand. Per geslacht mogen maximaal tien schaatsers naar de Olympische Spelen. 

Het OKT begint op tweede kerstdag en duurt vijf dagen. Op 30 december zal het OKT worden afgesloten. Een dag later maakt de KNSB definitief bekend welke schaatsers en schaatsters voor de olympische medailles zullen strijden gegeven de prestatiematrix, aanwijsplekken en eventuele overige calamiteiten. 

Loting 5000 meter heren

Ritnr. Schaatser Schaatser
1 Bob de Vries Ted-Jan Bloemen
2 Simon Schouten Arjan Stroetinga
3 Rob Hadders Frank Vreugdenhil
4 Arjen van de Kieft Robert Bovenhuis
5 Koen Verweij Renz Rotteveel
6 Christijn Groeneveld Bob de Jong
7 Douwe de Vries Jorrit Bergsma
8 Jan Blokhuijsen Sven Kramer

Loting 1000 meter vrouwen

Ritnr. Schaatser Schaatser
1 Floor van den Brandt Mayon Kuipers
2 Bo van de Werff Diane Valkenburg
3 Sanneke de Neeling Letitia de Jong
4 Natasja Bruintjes Thijsje Oenema
5 Anice Das Janine Smit
6 Roxanne van Hemert Annette Gerritsen
7 Laurine van Riessen Ireen Wüst
8 Manon Kamminga Jorien ter Mors
9 Marrit Leenstra Lotte van Beek
10 Antoinette de Jong Margot Boer