Bolt voelt dopingperikelen Jamaica in portemonnee

Usain Bolt is de dopingzaken die de atletiekwereld afgelopen seizoen teisterden meer dan beu. Dat zei de sprintlegende tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Ik hoop dat alle instanties nu eens alles klaar en duidelijk op een rijtje zetten, want die dopingperikelen kosten me geld", aldus de zesvoudig olympisch kampioen.

Afgelopen jaar werden de Jamaicaanse topsprinters Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown en Sherone Simpson betrapt op doping. Het antidopingagentschap van Jamaica kwam onder grote druk te staan toen bleek dat er maar één controle buiten de competitie was uitgevoerd in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012. Dat resulteerde vorige maand in het vertrek van het volledige bestuur van het agentschap.

De dopingaffaires in Jamaica kostten Bolt naar eigen zeggen een sponsor. De potentiële geldschieter trok zich terug toen hij hoorde dat het wereldantidopingagentschap WADA erover dacht Jamaica te weren van de Spelen als het land zijn dopingbeleid niet op orde zou krijgen. "Dat gerucht klopte totaal niet", tekende de krant op uit Bolts mond.

"Met dat soort uitspraken moet je voorzichtig zijn", constateert de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter. "Omdat ze, in mijn geval, mij problemen bezorgen als ik met mijn sport geld wil verdienen."