Ter Mors: dit is een bijzondere titel

Jorien Ter Mors werd zondag voor het eerst in haar carrière Europees kampioen shorttrack en was daar erg blij mee. "De vorige twee keren viste ik net achter het net, maar driemaal is scheepsrecht. Mijn eerste titel voelt als een bijzondere. En eindelijk heb ik mijn concurrent Arianna Fontana verslagen. Mijn toernooi is geslaagd."

In tegenstelling tot de vorige keren heeft Ter Mors het dit EK per afstand bekeken. "De andere EK's was ik heel erg met mijn tegenstandsters bezig en was ik aan het kijken hoe ik het EK kon winnen. Ditmaal heb ik me alleen gefocust op de eerstvolgende afstand", legt ze haar tactiek uit. "Dat heeft me veel rust opgeleverd. En het resultaat mag er wezen", lachte ze.

Op de 3000 meter ontsnapte Ter Mors al op zeventien rondes voor het einde. "Dat was een raar moment. Niemand ging achter mij aan, dus ik pakte gewoon een ronde op die andere meiden." Met een ronde voorsprong twijfelde Ter Mors of de titel al binnen was. "Jeroen Otter moest tegen mij zeggen dat ik gewonnen had en dat ik achterin de rij moest rijden."

Ter Mors heeft er niet aan gedacht om toen al te juichen. "Dat is toch raar", vindt ze. "We moesten nog zoveel rondes. Pas in de laatste ronde durfde ik mijn handen in de lucht te steken."