Belkin wil succes in klassiekers en grote rondes

Belkin richt zich dit jaar voornamelijk op de voorjaarsklassiekers en de grote rondes. Dat zei teammanager Richard Plugge maandag tijdens de presentatie van de Nederlandse equipe in Hilversum. "Dit alles met een goede klassering in de World Tour in ons achterhoofd."

Lars Boom en Sep Vanmarcke worden net als vorig seizoen uitgespeeld op de kasseien. In de grote rondes heeft Belkin meerdere troeven. "Daar moeten Robert Gesink, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Laurens ten Dam het gaan doen. Bovendien hopen we dat Steven Kruijswijk na zijn operatie zijn topniveau weer kan halen en de volgende stap kan maken."

Met Vanmarcke stond Belkin vorig seizoen op het podium in Parijs-Roubaix. De Belg verloor in de sprint van Fabian Cancellara en werd tweede. Mollema maakte indruk in de Tour de France, waar hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

"Mijn doelstelling voor 2014 is om het nog beter te doen dan vorig jaar", zei een ambitieuze Mollema in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. "Ik heb vorig jaar veel ervaring opgedaan en ben wat ouder en sterker geworden. Ik denk dat ik nog een stap kan maken."

Voor de Groninger verandert er weinig. Alleen Milaan-San Remo is nieuw in zijn programma. "Ik ben heel blij met het nieuwe en zwaardere parcours", blikte hij vooruit op de Italiaanse klassieker. "Ik twijfelde vorig jaar al en toen ik dit jaar hoorde van de toegevoegde klim in de finale dacht ik: dit moet ik gaan doen."

Mollema deelt het kopmanschap in de Tour met Gesink, die vorig jaar na een mislukte Giro d' Italia nog in dienst van zijn ploeggenoot reed. "Ik denk dat het goed is om twee kopmannen te hebben, je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Ik weet dat ik top tien kan rijden en misschien wel iets beter", vertelde Gesink vanuit Australië, waar hij de Tour Down Under rijdt.

Speerpunt van de Varssevelder wordt naast la Grande Boucle de Ronde van Californië, die in mei wordt verreden. "Hopelijk kan ik net als in 2012 weer winnen in Californië. Het zal niet makkelijk worden, maar ik presteer de laatste jaren wel goed overzees."