Oranje-aanvoerster Koster is zwanger

Aanvoerster van Ajax en Nederlands vrouwenelftal Daphne Koster is zwanger. Ze verwacht komende zomer haar eerste kind. De 32-jarige verdedigster komt dit seizoen niet meer in actie vanwege haar zwangerschap. Ze blijft voorlopig wel trainen en richt zich op het volgende seizoen.

Koster wil na haar zwangerschap doorgaan met voetballen. "Ik stap er tijdelijk even tussenuit. Als de geboorte straks achter de rug is, ben ik van plan om gewoon weer aan te haken. Ik beleef nog veel te veel plezier aan het voetbal om er mee te stoppen. Ik sta niet voor niets vaak nog als laatste op het trainingsveld", aldus Koster.

Afgelopen week heeft ze haar trainer bij Ajax Ed Engelkes en bondscoach Roger Reijnders ingelicht dat ze zwanger is. De overige speelsters van Ajax kregen het dinsdagavond te horen. "Ook tegen de bondscoach heb ik gezegd: dit is niet het einde van mijn carrière. Vanuit mijn tijd in de Verenigde Staten ken ik een mooi voorbeeld van de aanvoerster van het Amerikaans team. Drie maanden na haar bevalling speelde ze weer. Inmiddels heeft ze twee kinderen en is ze nog steeds international. En kijk bijvoorbeeld eens naar sporten als tennis en zwemmen. Ook daar zijn verschillende moeders in de top actief. Het kan dus zeker. Je hoort zelfs wel eens dat ze er in mentaal opzicht nog sterker van worden omdat ze de sport beter van zich af kunnen zetten. We zullen zien hoe dat bij mij uitpakt."

De komende maanden zal er weinig tot niets veranderen in de activiteteiten van Koster. Als boegbeeld van het vrouwenvoetbal heeft ze buiten het veld ook een vol programma. "Ik zal mijn activiteiten voor Ajax en de KNVB zoveel mogelijk blijven uitvoeren tijdens mijn zwangerschap. Samen met trainer Ed Engelkes bekijk ik momenteel de mogelijkheden om rondom de wedstrijden mijn bijdrage te kunnen leveren."