"De finale? Ik denk liever van stap tot stap"

Als een ploeg snakt naar succes, wordt een meevaller extra uitbundig gevierd. Wie zoekt naar oprechte blijdschap, had woensdagavond in De Goffert moeten zijn. Niet iedere glimlach is hetzelfde. De gekrulde mondhoeken die het gelaat van Rens van Eijden sieren als hij de mixed zone binnenwandelt vormen een glimlach van de meest oprechte soort.

Hij beseft dat de halve finale van de KNVB beker binnen is. Geen slechte prestatie voor een club die maandenlang wachtte op de eerste overwinning en pas afgelopen weekend de rode lantaarn van de Eredivisie overdroeg. N.E.C. Nijmegen zit in de lift. De verdiende 1-0 zege op FC Utrecht betekende alweer de vierde thuisoverwinning op rij.

Waar de stemming binnen de spelersgroep enkele weken geleden nog bedroevend was, wordt er woensdagavond uitbundig gefeest. "Er heerst echt een enorm positieve sfeer", zegt Van Eijden, nog steeds lachend. De weg die N.E.C. moest bewandelen om de halve eindstrijd van het bekertoernooi te bereiken kende Harkemase Boys (0-8), FC Eindhoven (0-1), FC Groningen (0-1) en dus FC Utrecht (1-0) als obstakels.

"Het is gewoon heel knap dat we de halve finale gehaald hebben", vervolgt de bij PSV opgeleide centrumverdediger trots. "Zeker wedstrijden tegen FC Groningen en FC Utrecht zijn zeker niet makkelijk."

"Ook hoe we vandaag gespeeld hebben is knap. Zeker als je naar de kansenverhoudingen kijkt. We hebben laten zien dat we in de competitie lager staan dan we thuishoren. Als je zo speelt, is het belangrijk dat je ook resultaat pakt. Dan zien mensen hoe goed je bezig bent."

Met PEC Zwolle als tegenstander in de halve finale ziet de kans op bekersucces er rooskleurig uit, vindt Van Eijden. "Of ik al van de finale droom? Ik denk meer van stap tot stap", zegt hij, terwijl de lach eindelijk plaatsmaakt voor een meer serieuze uitdrukking. Van Eijden is geen dromer.