ASO organiseert vrouwenwedstrijd op Champs-Elysées

Op de dag dat de mannelijke wielrenners op de Champs-Elysées de laatste kilometers rijden van de Tour de France, rijden de vrouwen ook een wedstrijd op de boulevard in Parijs. Dat meldt tourorganisatie ASO zaterdag.

De vrouwen rijden een paar uur voordat de mannen in de hoofdstad arriveren een eendagswedstrijd, La Course genoemd, door het historische hart van Parijs. Net als bij de mannen ligt de finish op de Champs-Elysées. De wedstrijd wordt ten minste op het Franse publieke net en Eurosport uitgezonden.

De organisatie van de wedstrijd kan als een gebaar worden gezien richting het vrouwenwielrennen. Meerdere prominente renners, onder wie Marianne Vos, willen dat er in de toekomst ook een Tour de France voor vrouwen wordt georganiseerd.

Drievoudig wereldkampioene Vos zegt dan ook blij te zijn met het initiatief. "De lancering van deze race is een revolutionaire ontwikkeling in onze sport. De Tour is het toppunt van het professionele wielrennen, en ik twijfel er niet over dat La Course staat voor een nieuw tijdperk in het vrouwenwielrennen."

UCI-voorzitter Brian Cookson zegt dat de kwaliteit van het vrouwenwielrennen al lange tijd een groter publiek verdient. "We zijn heel blij dat het initiatief van de ASO meer fans kennis zal laten maken met de sport, nieuw en oud."