Platini enthousiast over nieuw EK-plan

Het kwalificatietoernooi in aanloop naar het EK van 2016 krijgt een andere opzet dan de voorgaande edities. Volgens Michel Platini worden de supporters beter bediend.

Waar kwalificatiewedstrijden voorheen verspreid werden over twee speeldagen (dinsdagen en vrijdagen) wordt er in aanloop naar het EK van 2016 verspreid over zes dagen gespeeld. Landen moeten rekening houden met interlands op donderdag tot en met dinsdag.

Volgens Platini komt de UEFA met het nieuwe plan, genaamd 'Week van het Voetbal', tegemoet aan de wensen van voetballiefhebbers. "De Week van het Voetbal is een mooie ontwikkeling voor de fans", zei Platini tegenover de verzamelde media.

"We spreiden alle wedstrijden uit van donderdag tot en met dinsdag. Daardoor kunnen de fans van Europees voetbal meer wedstrijden zien dan voorheen het geval was. Ze zullen er weg van zijn", voorspelt de Franse bestuurder van de Europese voetbalbond.

De nieuwe opzet van het kwalificatietoernooi lag al langer op de stapel bij de UEFA. "Het plan van de Week van het Voetbal werd in 2011 door de UEFA goedgekeurd en we hebben meteen besloten om internationaal voetbal een groter podium te geven."

"In het verleden waren er twintig of dertig kwalificatieduels op dinsdag en vrijdag, dus voor de fans was het enorm moeilijk om alles te volgen. Ze moesten kiezen tussen Duitsland, Italië, Engeland, Spanje of Frankrijk. Nu, door de duels te spreiden over zes dagen, krijgen nationale ploegen meer exposure. Dat zal geweldig worden."