Viergever: "De beker heeft prioriteit"

AZ Alkmaar is als enige Nederlandse club nog actief in Europa. Door het 1-1 gelijkspel tegen Slovan Liberec staan de Alkmaarders in de achtste finale van de Europa League. AZ kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong door een rake kopbal van aanvoerder Nick Viergever.

"Zij speelden eerst heel compact, zoals we ook verwacht hadden. Het is lekker dat we op 1-0 kwamen, maar we hadden daarna moeten doordrukken", aldus Viergever tegen RTL 7.

"In de tweede helft moesten ze komen en dan hoeft 'ie maar een keer goed te vallen en dan wordt het nog spannend. Het is jammer dat dit weer gebeurt, want het overkomt ons vaker. We maken het onszelf moeilijk en dan wordt het nog billenknijpen."

Uiteindelijk bleef AZ op de been, onder meer door goede reddingen van doelman Esteban. Ook het feit dat scheidsrechter Boyko een handsbal van Jeffrey Gouweleeuw niet waarnam, kwam AZ goed uit. "Gelukkig zag de scheidsrechter het niet", zegt trainer Dick Advocaat. "Maar hij zag vanavond wel meer niet", lachte de Hagenaar.

AZ speelt nog op drie fronten mee, maar de prioriteit ligt bij de KNVB Beker. "Dat is de kortste weg naar Europa", vervolgt Viergever. "Ik verwacht niet dat we de finale halen van de Europa League, maar dit is wel een mooie ervaring."

In de volgende ronde komt AZ het Russische Anzhi Makhachkala tegen. Geen onbekende ploeg voor Advocaat. "Het is niet meer het Anzhi van Guus Hiddink, want het elftal is behoorlijk afgeroomd. Maar ze hebben in de winterstop wel een paar spelers gehaald die bij Zenit Sint Petersburg net buiten de boot vielen. En als je met 2-0 bij Genk kan winnen, dan kan je wel wat."