IFAB verbiedt teksten op shirts voetballers

Voetbalspelregelcommissie IFAB verbiedt alle teksten op onderkleding van spelers. Dat heeft die organisatie, waarin de FIFA en de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zitting hebben, zaterdag bekendgemaakt. Veel spelers laten na het maken van een goal een ondershirt met een boodschap erop zien. Vanaf volgend seizoen mag dat niet meer.

De scheidsrechter hoeft geen straf te geven voor het tonen van een tekst op een t-shirt. Straffen daarvoor worden door tuchtcommissies uitgedeeld. Op vragen waarom ook positieve teksten niet meer mogen reageerden Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA, laconiek. "Het is niet altijd duidelijk wat een tekst betekent, zeker als die in een andere taal geschreven is. Het is makkelijker om nee te zeggen dan steeds uit te moeten zoeken wat wel en niet mag."

Wel beseffen de IFAB-leden dat spelers altijd wel een manier vinden om een boodschap naar buiten te brengen. Guerilla-marketing, zoals Nicklas Bendtner die tijdens het laatste EK een door een gokbedrijf gesponsorde onderbroek toonde, wordt op deze manier wel om zeep geholpen.

Hoofddoeken voor vrouwen worden nu definitief goedgekeurd. Vanuit Canada kwamen echter verzoeken van mannen om ook hun haar te mogen bedekken. Voor Sikhs is dat belangrijk. Daarom mogen mannen binnenkort ook speciale, goedgekeurde hoofdbedekking dragen.

Het gebruik van videobeelden door scheidsrechters blijft verboden. Alleen doellijntechnologie is toegestaan bevestigde de IFAB nog maar eens. Testen met een tijdstraf en doorwisselen in het amateurvoetbal worden voortgezet.