Winst in maart 'zekerheidje' voor Ajax

Ajax wist vanmiddag in de Rotterdamse Kuip met 1-2 van Feyenoord te winnen. De wedstrijd leek alle kanten op te gaan, maar kijken we naar de laatste seizoenen van Ajax, dan hadden we vooraf haast al kunnen zeggen dat de drie punten naar Amsterdam zouden gaan.

Ajax is namelijk de afgelopen jaren oppermachtig in de eindfase van het seizoen. De Amsterdamse ploeg pakte de afgelopen vier seizoenen 112 van de maximale 117 punten in de maanden maart, april en mei. Alleen de wedstrijden tegen ADO Den Haag (3-2 verlies) en SC Heerenveen (1-1 gelijkspel) wist Ajax de laatste vier jaar niet te winnen.

Met de winst op aartsrivaal Feyenoord breidt Ajax deze bijzondere reeks uit naar 115 punten in de laatste veertig wedstrijden tijdens de laatste drie maanden van het seizoen. De Amsterdammers leverden de voorgaande seizoenen telkens een grote inhaalslag ten opzichte van de concurrentie, wat tot nu toe drie landskampioenschappen opleverde.

Op dit moment hebben de Amsterdammers, met nog acht duels te gaan, een voorsprong van acht punten op nummer twee FC Twente en nummer drie Vitesse. Ajax neemt het in maart, april en mei nog op tegen Cambuur Leeuwarden, NAC Breda, FC Twente, RKC Waalwijk, Vitesse, ADO Den Haag, Heracles Almelo en N.E.C. Nijmegen. Ze zijn gewaarschuwd.