Sharapova wil einde aan vijfsetters op Grand Slams

Maria Sharapova vindt dat een mannenwedstrijd op een Grand Slam-toernooi maximaal drie sets zou moeten duren. Volgens Sharapova zijn wedstrijden van drie sets veel interessanter om te volgen en aantrekkelijker voor het publiek.

Dit zei ze in een interview met de BBC. "Bij een driesetter is er al meteen spanning omdat de eerste set belangrijk is. Terwijl bij best-of-five sets, de eerste set soms nauwelijks nog belang heeft", aldus Sharapova.

De huidige nummer vijf van de wereld is ook bezorgd om haar mannelijke collega's. De laatste jaren zijn er steeds meer marathonpartijen en die kunnen soms pijn doen. "Vijfsetters zijn extreem belastend. Het is niet voor niets dat heel wat mannen hun zorgen hebben geuit over de lengte van de partijen", aldus de Russin. Door minder belastende wedstrijden te spelen, zouden de tennissers ook hun carrière kunnen verlengen.

Eerder deed Victoria Azarenka al een gelijkaardige oproep tijdens WTA-finals in Istanbul. Andy Murray daarentegen is voorstander van het huidige systeem. "Je brengt meer tijd door in het krachthonk om je lichaam op een Grand Slam voor te bereiden. Grand Slams zijn de grootste evenementen en zouden het zwaarste moeten zijn. Dit geldt voor zowel fysiek als op mentaal gebied", aldus de winnaar van Wimbledon in 2013.

Murray zegt ook dat je met met vijfsetters geen vertekende resultaten krijgt. De internationale tennisfederatie ITF verkende in 2013 al de mogelijkheden om partijen in te korten in de beginfase van het Davis Cup-toernooi. Tot op heden zijn er nog geen wijzigingen doorgevoerd.