KNVB: meer aandacht mensenrechten bij toewijzen WK

Bij het toewijzen van een WK voetbal moet veel meer aandacht worden besteed aan de mensenrechtensituatie in een land. Dat stelt de KNVB zaterdag in een reactie op een open brief van FNV. De vakbond is verontrust over de mensenrechten van arbeiders die in aanloop naar het WK van 2022 in Qatar werken aan de infrastructuur voor dat toernooi.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaf deze week te kennen dat mensenrechten bij de toewijzing van toekomstige toernooien moeten worden meegewogen. De KNVB wil een stap verder gaan en vindt dat het onderwerp 'expliciet onderdeel moet uitmaken van toekomstige bidprocedures voor eindtoernooien'.

De KNVB zal het onderwerp deze week actief bij andere nationale bonden in Europa aankaarten om zich zo gezamenlijk bij de FIFA hard te maken voor het waarborgen van mensenrechten. "Daarnaast roept de KNVB de FNV op om hun invloed in de bouwwereld aan te wenden om deze misstanden tegen te gaan, aangezien het uiteindelijk bouwbedrijven zijn die deze arbeiders inzetten", staat in een verklaring.

In Qatar worden duizenden gastarbeiders ingezet voor de bouw van WK-stadions. Door de slechte arbeidsomstandigheden zijn onder hen al veel doden gevallen. Wereldvoetbalbond FIFA heeft Qatar in een eerder stadium al om opheldering gevraagd, maar onduidelijk is of de situatie sindsdien is verbeterd.