Betancur wint Parijs-Nice, slotrit prooi Vichot

Carlos Betancur heeft zondag Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Colombiaan gaf in de afsluitende achtste etappe zijn leidende positie niet meer uit handen. De slotrit van 128 kilometer naar Nice werd gewonnen door Arthur Vichot.

De Frans kampioen versloeg in de sprint van een flink uitgedunde groep Jose Joaquim Rojas uit Spanje en landgenoot Cyril Gautier. Wilco Kelderman werd vijfde en Tom-Jelte Slagter zevende.

In de slotrit moesten vijf cols, waarvan twee van de eerste categorie, bedwongen worden. Mede daardoor bleef een select gezelschap renners voorop. In de slotkilometer werd de voorste groep door een valpartij verder uitgedund. Onder meer wereldkampioen Rui Costa was daarbij betrokken. De Portugees lag enkele minuten op de grond, maar stapte toch nog op zijn fiets.

Omdat valpartijen binnen de laatste drie kilometer geen consequenties voor het klassement hebben, behield Costa zijn tweede plek, op vijftien seconden van Betancur. Vichot werd derde. Betancur volgt met zijn zege Richie Porte op. Hij is bovendien de eerste Colombiaanse winnaar van de Franse rittenkoers.

Voor Nederlandse begrippen verliep Parijs-Nice met drie etappezeges ook zeer naar wens. Slagter won twee ritten, terwijl Moreno Hofland ook eenmaal mocht juichen.