R. Koeman: "PEC Zwolle hoort niet thuis in Europa"

PEC Zwolle is dankzij het bereiken van de bekerfinale verzekerd van Europees voetbal. Feyenoord-trainer Ronald Koeman stoort zich daaraan. PEC Zwolle klopte woensdagavond N.E.C. in de halve finale van de KNVB Beker. Een dag later volgde Ajax, dat AZ elimineerde.

PEC kan zich opmaken voor Europees voetbal omdat Ajax afstevent op Champions League-deelname, mits de Amsterdammers bij de eerste twee eindigen. De ploeg van trainer Frank de Boer staat na 28 duels eerste in de Eredivisie. Feyenoord-coach Koeman betreurt de regeling. "Het is gewoon heel jammer dat er straks een ploeg in Europa actief is die daar helemaal niet thuishoort", zegt de na dit seizoen vertrekkende trainer tegen het Algemeen Dagblad. "Dit zeg ik met alle respect voor Ron Jans en zijn elftal."

"Ik begrijp dat de regel dat de verliezend finalist ook gewoon Europa in mag volgend jaar niet meer geldt. Dat is dan een goede beslissing", aldus Koeman. Feyenoord staat vijfde, op acht punten van koploper Ajax. PEC Zwolle bezet de achtste plaats. Het gat met Feyenoord is veertien punten.

"Het is heel gek dat je Europees voetbal kunt spelen terwijl NEC de zwaarste tegenstander is geweest op weg naar de finale van het bekertoernooi. Dan hebben we het over de hekkensluiter van de Eredivisie, hè. De rest van de duels van PEC was tegen amateurclubs of elftallen uit de Jupiler League. Dat vind ik te gek voor woorden", besluit Koeman. Feyenoord speelt dit weekend in eigen huis tegen Go Ahead Eagles.