F. de Boer: "Van der Vaart geweldige spits"

Frank de Boer zou de terugkeer van enkele oud-Ajacieden toejuichen. De trainer van Ajax ziet veel perspectief met spelers als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder.

De Boer koerst met Ajax af op de vierde landstitel op rij. In de huidige selectie zitten volgens de coach geen exceptionele spelers als Christian Eriksen, Jan Vertonghen of Luis Suárez, die naar Engeland verhuisden. "Vertonghen speelde de bal hoog, dan ging Suárez als de brandweer. Die ging altijd als de brandweer", zegt De Boer tegen De Volkskrant.

"Als er een bal in de buurt was, ging hij rennen. De kwaliteit van Suárez mis je voorin. Dat heeft ook weer te maken met de kleine ruimtes waarin je speelt", aldus de 112-voudig international. De Boer (43) zou een terugkeer van enkele oud-Ajacieden toejuichen. "Rafael van der Vaart zou een geweldige spits kunnen zijn voor ons. Aanspeelpunt, beetje inzakken, buitenspelers aanspelen."

"Wesley Sneijder zou een fantastische linksbuiten zijn. Dat kan hij. Beetje inzakken en mensen wegsturen. Klaas-Jan Huntelaar zou ook fantastisch zijn. Heel veel spelers zijn hartstikke jong. Het is verdomd lastig om dat niveau van het duel met Barcelona in de Champions League te houden."

"Iemand van tien miljoen wil niet naar de Nederlandse competitie. Wij willen jonge spelers met in potentie het niveau Eriksen. Niet eentje, maar een stuk of vijf, zes", vertelt De Boer. De oud-verdediger van onder meer Ajax, FC Barcelona, Glasgow Rangers en Galatasaray kijkt ook nadrukkelijk in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

"Ik hoop dat aanvallers doorbreken. Dat verwacht ik ook. Kishna, Menig, Becker, El Ghazi. Er komen weer spelers aan. Dan hoop ik dat ze twee, drie jaar blijven, dat we stappen zetten. Dat we een team formeren dat het iedereen in Europa lastig kan maken. Ja, dat geduld heb ik", besluit De Boer. Komende zondag wacht een thuisduel met FC Twente.