Figo: "De Serie A is een buitenbeentje"

Luís Figo hoopt dat Italiaanse clubs zich gaan beseffen dat het anders moet om Europees prijzen te kunnen winnen. De oud-speler van onder meer Internazionale vindt dat de Serie A niet meer is wat het geweest is. Dat is terug te zien in de resultaten op het Europese podium: dit seizoen strijdt alleen nog Juventus mee om een internationale prijs. In de Europa League welteverstaan.

"Het probleem vind je niet als je alleen naar dit seizoen kijkt", zegt Figo tegen La Gazzetta dello Sport. "Je ziet voetbal in Italië al jaren bergafwaarts gaan. Er heerst in de Serie A een speciale cultuur, die heel anders is dan bij de andere clubs die in Europa spelen. Je kunt niet alleen maar wachten op de juiste tactische oplossing, zoals in Italië gebeurt. Je moet alleen maar bezig zijn met winnen."

Volgens Figo zijn de Italiaanse problemen niet zomaar op te lossen. "Dan moet je natuurlijk eerst de juiste spelers aantrekken om er mee om te gaan", stelt hij. "Dat hangt dan weer af van hoeveel inkomen een club heeft. Daarna moet er wat worden gedaan aan de speelstijl. Begrijp me niet verkeerd: de mentaliteit is fantastisch in Italië, maar met alleen mentaliteit redt je het niet in Europa."

"Juventus heeft een uitstekende selectie, met grote spelers en supertalenten, maar de realiteit is dat zij het in de Champions League slecht hebben gedaan. Dat kan een seizoen gebeuren, maar wat je nu ziet is dat Italiaanse clubs eigenlijk geen rol van betekenis meer spelen op het Europese podium", aldus de Portugees.

In de kwartfinale van de Europa League staat Juventus komende donderdag tegenover het Franse Olympique Lyon. De heenwedstrijd won de grootmacht uit Turijn met 0-1. Leonardo Bonucci zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd.