Dagsucces voor Swift in Ronde van het Baskenland

Ben Swift heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Britse sprinter van Team Sky won na 160 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Alejandro Valverde werd in de straten van Markina-Xemein tweede, gevolgd door Michał Kwiatkowski. Tom-Jelte Slagter was op de vierde plaats de beste Nederlander.

De Nederlanders toonden zich in de bergachtige rit bijzonder actief. Op de laatste van vijf klims, de Alto de Aiastia van de tweede categorie, gingen Bauke Mollema en Pieter Weening in de aanval. Zij slaagden er echter niet in weg te komen. Op een kilometer van de top sprongen Valverde en klassementsleider Alberto Contador weg en zij kregen gezelschap van Wout Poels, die donderdag de vierde etappe won.

Het drietal bouwde een voorsprong van twintig seconden op, maar kon in de acht kilometer lange afdaling niet uit de greep van het peloton blijven. Op iets minder dan twee kilometer voor de streep werden ze ingerekend. Swift toonde zich vervolgens de sterkste in de sprint.

Contador behield de leiding in het algemeen klassement. Hij verdedigt zaterdag in de afsluitende tijdrit van 25 kilometer een voorsprong van twaalf seconden op Valverde.

Ramunas Navardauskas schreef het eindklassement van het Circuit van de Sarthe op zijn naam. De Litouwer van Garmin-Sharp had donderdag de macht gegrepen en gaf zijn leidende positie in de slotrit niet meer uit handen. Axel Domont won de laatste etappe.