Cruijff: "Als je de bal hebt, heeft de ander hem niet"

Johan Cruijff is zeer tevreden over de ontwikkeling van jeugdige spelers bij Ajax. Het clubicoon kwam ook weer met een typisch Cruijffiaanse uitspraak. Nu Ajax zeer waarschijnlijk voor de vierde keer op rij kampioen wordt, maakt Cruijff de balans op. "Natuurlijk is het mooi. We zijn goed onderweg", zegt hij in Het Parool. "Maar als je ziet hoeveel punten de topploegen in Nederland verliezen... gigantisch."

Volgens Cruijff heeft dat te maken met de druk. "Maar het heeft ook te maken met hoe je verdedigt. Want er is maar één bal en als je die hebt, heeft de ander hem niet."

Het seizoen 2013/14 gaat de boeken in als de jaargang waarin onder meer Ricardo Kishna en Davy Klaassen zich positief lieten zien. "Kishna is jong, snel en kan een man passeren. Dus als je hem de ruimte geeft, kan je zijn kwaliteiten uitbuiten."

Naast Kishna kan ook Klaassen op mooie woorden van de legendarische nummer 14 rekenen. "Uitstekende speler. Hij maakt nog fouten, daar leert hij van, maar hij heeft een overzicht dat weinigen zien. Hij denkt twee, drie stappen vooruit en staat vaak op de goede plek."