Meer ex-ijshockeyers dagen NHL om hersenschuddingen

Een nieuwe groep oud-ijshockeyers heeft de NHL aangeklaagd. Zij willen dat de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie oud-spelers schadevergoeding betaalt voor opgelopen hersenbeschadigingen. Daarnaast willen ze dat de NHL de gewelddadigheid van de sport aanpakt omdat die tot de blessures zou hebben geleid. Er lopen al twee andere rechtszaken.

Hersenschuddingen in de sport zijn een heikel punt in de Amerikaanse sportwereld. Eerder werd de American-footballcompetitie NFL al aangeklaagd door oud-spelers. Door de vele klappen op hun hoofd die NFL-spelers krijgen tijdens hun loopbaan, loopt een groot deel hersenbeschadigingen op. De NFL ontkende het verband lang, maar schikte uiteindelijk voor 765 miljoen dollar, ruim 550 miljoen euro.

De aandacht die daardoor ontstond voor hersenletsel leidde tot nieuw onderzoek, maar ook tot rechtszaken tegen de NHL. Advocaat Charles Zimmerman denkt dat ook de ijshockeycompetitie zal verliezen. "We hebben het in American football gezien en nu ook in ijshockey. Het heeft dezelfde oorzaak. Deze letsels door hersenschuddingen waren bekend en spelers werden niet goed en snel genoeg beschermd."

Zimmerman verwacht dat meer oud-ijshockeyers zich bij de rechtszaken voegen als er meer bekendheid aan wordt gegeven. "Ik denk dat ijshockeyers zullen beseffen dat hun verhaal wordt verteld en gehoord."