Belgen komen dichter en dichter bij de hockeytop

Het was 'België boven', afgelopen week op de EHL in Eindhoven. Liefst drie Belgische teams schaarden zich onder de laatste acht van Europa. Daarvan drongen er twee door tot de halve eindstrijd. International Felix Denayer ziet dat zijn land steeds nadrukkelijker op de hockeydeur klopt.

Waterloo Ducks, Racing Bruxelles en Denayers eigen Dragons. Allemaal stonden ze in de kwartfinale van de EHL. Daarmee was België het best vertegenwoordigd in deze ronde. Beter dan bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. "Je kunt er niet meer omheen", zag ook Denayer. "Het Belgische hockey is enorm aan het groeien."

"In Nederland is de hoeveelheid hockeyers natuurlijk veel groter. Zijn er meer clubs en meer leden. Maar je staat maar met elf man op het veld, hè? Sinds we ons plaatsten voor de Olympische Spelen van 2008 zijn we stappen blijven zetten. Toen begon de bal te rollen. De laatste jaren zijn we dichter en dichter bij de top gekomen."

Via een karrevracht aan toernooien baanden de Belgen zich een weg omhoog. Denayer weet dat traditionele toplanden als Nederland, Duitsland en Australië nog een stapje verder zijn de Red Lions. "Zij hebben veel meer belangrijke wedstrijden gespeeld. Daardoor beschikken die ploegen over meer ervaring in finales en halve finales. Daarin krijg je geen tweede kans. Dat merkten we wel tijdens het EK in Boom, waar we de finale op details verloren. Daarin moeten we nog een stap zetten. We hebben laten zien dat we van Nederland en Australië kunnen winnen. De volgende stap is om dit ook in belangrijke wedstrijden te doen."

Mogelijk dat de Belgen op het WK weer een stapje zetten in hun ontwikkeling. "We zijn een outsider", denkt Denayer. "Als we goed beginnen kunnen we op die golf blijven surfen en doorgaan. We weten dat we de kwaliteiten hebben om die gasten te verslaan. Inderdaad, die gasten uit Nederland, Australië en Duitsland."