Snookerlegenden krijgen uitnodigingen voor WK

Alle oud-wereldkampioenen snooker krijgen voortaan een uitnodiging om deel te nemen aan komende wereldkampioenschappen snooker. Dit heeft Barry Hearn, CEO van World Snooker, bekendgemaakt op een persconferentie over het nieuwe seizoen.

Dit houdt in dat snookerlegenden zoals Steve Davis en Stephen Hendry mee kunnen doen aan het WK, ook al zijn ze hun tourkaart kwijt. Er waren geruchten Davis en andere snookerlegenden een wildcard zouden krijgen voor het nieuwe seizoen, omdat Davis buiten de top 64 van de wereldranglijst is gevallen en daarmee zijn tourkaart na 36 jaar verloren heeft. Dit blijkt niet het geval. 

Hearn heeft nog een paar andere kleine wijzigingen bekendgemaakt. Het aantal deelnemers aan het WK wordt uitgebreid naar 144 spelers. De top zestien van de wereld is automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. De overige 128 deelnemers krijgen in tegenstelling tot voorheen gelijke kansen voor de overige zestien tickets. In het huidige systeem geldt hoe hoger op de ranking, des te minder wedstrijden je hoeft te spelen in de kwalificatie.

Hoger geplaatste spelers zullen minder beschermd zijn. Ook gaat het prijzengeld omhoog voor de eerste ronden op het WK. Aan het format van het WK zal verder niet gesleuteld worden. Alle wedstrijden zullen gaan over minimaal negentien frames. 

Verder zal de European Tour voor het eerst Riga, de hoofstad van Letland, aan doen. Of er komend seizoen weer een toernooi in Rotterdam plaats heeft is nog niet duidelijk. 

Voormalig wereldkampioen Steve Davis (PRO SHOTS/Action Images)
Voormalig wereldkampioen Steve Davis (PRO SHOTS/Action Images)