Taaramäe grijpt macht in Turkije

Rein Taaramäe heeft de derde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. Na een rit over 185 kilometer, van Finike naar Elmali, was de Est van Cofidis de sterkste op de 10 kilometer lange slotklim. Door zijn zege neemt hij ook de leiding over in het algemeen klassement.

Een kopgroep van vijf renners kreeg maximaal zeven minuten alvorens het peloton de groep inhaalde. Dat gebeurde onder leiding van Lotto-Belisol, MTN-Qhubeka en Cannondale.

Op de slotklim nam Linus Gerdemann de touwtjes in handen. De Duitser van Qhubeka deed dat voor zijn kopman, de Eritreeër Merhawi Kudus. Met 5 kilometer te gaan moest Gerdemann lossen waarna Caja Rural het stokje overnam voor Luis Léon Sánchez.

Vanaf 3 kilometer voor de streep begonnen de aanvallen in de kopgroep. Onder meer Kudus en Alexandr Dyachenko, winnaar van 2012, probeerden het. Taaramäe en de Brit Adam Yates waren echter de enige twee die weg wisten te komen.

In de laatste kilometers werkten de twee zo goed mogelijk samen, terwijl er achter hen alleen aangevallen en naar elkaar gekeken werd. Onder andere de Belg Kevin Seeldraeyers probeerde het, maar niemand slaagde erin om de sprong te maken.

Met nog een paar honderd meter te gaan kon Yates het tempo van zijn kompaan niet meer volgen. Achter de Brit sprintte Kudus nog voor plek drie, maar hij werd op de streep voorbij gestoken door Romain Hardy, ploeggenoot van winnaar Taaramäe.

De Est pakte zijn eerste overwinning sinds hij de dertiende etappe in de Vuelta a España van 2011 won. Daarna kende hij vooral veel problemen met zijn gezondheid. In Turkije is hij nu de nieuwe leider, zes seconden voor Yates. Hardy volgt op 38 seconden op plek drie.