Alleen VVV kan Limburgse eer nog redden

De kans is groot dat de Eredivisie volgend seizoen voor het eerst in de historie van start gaat zonder Limburgse club. Roda JC kon zaterdag ondanks een 1-0 overwinning bij Go Ahead Eagles degradatie niet voorkomen, waardoor nu alle hoop is gevestigd op VVV-Venlo. De Venlonaren moeten dan wel twee rondes in de play-offs zien te overleven.

Sinds het begin van het betaald voetbal in 1956 was er altijd minimaal één Limburgse club actief op het hoogste niveau. Roda kwam 41 jaar onafgebroken uit in de Eredivisie. De club was tot aan dit seizoen nog nooit gedegradeerd.

Roda gooide de hoogste ogen in het seizoen 1994-1995. Onder leiding van Huub Stevens werd toen beslag gelegd op de tweede plaats in de Eredivisie. Opvallend was dat Roda toen als enige Nederlandse club niet verloor van het ongenaakbare Ajax, dat hetzelfde jaar de Champions League won. In 1997 en 2000 veroverde Roda de KNVB-beker.

De laatste jaren balanceerde Roda wel vaker op het randje van de afgrond. Vorig jaar leek degradatie onafwendbaar, maar twee doelpunten van Mark-Jan Fledderus in de finale van de play-offs tegen Sparta zorgden toen voor een miraculeuze ontsnapping. In 2009 was zelfs een penaltyreeks tegen Cambuur nodig geweest om op het hoogste niveau te blijven.

Roda bleef dit seizoen aanvankelijk ver weg bij de onderste plaatsen en won eind oktober in een week tijd zowel in de competitie als in de beker van PSV. Toen wat later de klad kwam in de prestaties, kostte dat trainer Ruud Brood direct de kop. Onder zijn onervaren opvolger Joh Dahl Tomasson ging het echter alleen maar minder. Half januari belandde Roda voor het eerst onder de streep.

Het aantrekken van Berry Powel, Timo Letschert en Anco Jansen bleek niet genoeg om na de winterstop het tij nog te keren. Na een zege op directe concurrent NEC in maart keerde de hoop weer even terug, maar het was niet de gehoopte ommekeer. Pas op de laatste speeldag tegen Go Ahead leek iedereen echt doordrongen te zijn van de ernst van de situatie, maar door een verrassend gelijkspel van NEC bij Ajax (2-2) was het te laat om het onheil nog af te wenden.