World Cup-zege BMX'ster Smulders op Papendal

BMX'ster Laura Smulders heeft bij de Supercross World Cup op Papendal de overwinning gegrepen. De Nederlandse kende een matig begin van de dag, maar was in de finale onverslaanbaar. Bij de mannen werd Twan van Gendt tweede nadat hij de halve race op kop lag.

Van de vijf Nederlandse vrouwen wisten Smulders, Merle van Benthem en Dana Sprengers zich te plaatsen voor de halve finales. Daarin werden Smulders en Van Benthem derde, genoeg voor een plek in de finale. 

In die finale was het voor Van Benthem al binnen tien meter voorbij vanwege een mechanisch mankement. Smulders pakte echter de holeshot, de beste start van allemaal. De Amerikaanse Felicia Stancil en wereldkampioene Caroline Buchanan probeerden nog wel in de buurt te komen, maar tevergeefs. Stancil werd achter Smulders tweede, voor de Venezolaanse Stefany Hernandez.

Smulders was uiteraard bijzonder blij met de thuiszege: "Ik begon de dag met een zesde plek in de eerste heat. Daarna heb ik mijzelf gelijk verteld dat ik echt bij moest schakelen, want zo zou het niet gaan werken. Verder op de dag ging het beter, door het race voor race te bekijken. In de finale had ik een perfecte start en heb ik het gewoon volgehouden! Nu is het tijd om naar de finale van de mannen te kijken", aldus een dolblije Smulders.

Bij de mannen stonden er liefst dertien Nederlanders aan de start van de heats. Acht van hen bereikten de kwartfinales, waarna de helft daarvan zich kon plaatsen voor de halve finales. In de eerste halve finale werd Jelle van Gorkom, vorig jaar nog de winnaar op Papendal, kansloos zevende, achter Martijn Jaspers die ook niet naar de finale ging. Niek Kimman kwam een tiende tekort in de tweede halve finale, die overtuigend gewonnen werd door Van Gendt.

In de finale kende Van Gendt een fantastische start. Hij dook samen met wereldkampioen Liam Phillips de eerste bocht in en nam daarna een voorsprong op de rest van het veld. Op het 'wasbord', de kleine heuveltjes, was Sam Willoughby echter te snel voor Van Gendt. De oud-wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver in Londen koos in de laatste bocht de betere lijn en hield Van Gendt achter zich. Phillips pakte de derde plek.