[Giro] Ulissi wint eerste bergetappe

Diego Ulissi heeft zijn tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Op de slotklim won hij de sprint van het peloton, vlak voor Robert Kiserlovski. Wilco Kelderman werd knap derde met een kleine achterstand op Ulissi en Kiserlovski.

De achtste etappe leidde het peloton over de eerste serieuze bergen in deze ronde van Italië. De achtste etappe leidde het peloton van Foligno naar Montecopiolo, waar een finish bergop wachtte op de renners.

Al vroeg op de dag sprong een tiental weg, in de hoop deze eerste bergrit te kunnen winnen. In deze groep waren Edvald Boasson Hagen (Sky) en winnaar van het bergklassement in de Giro van vorig jaar, Stefano Pirazzi (Bardiani) de bekendste namen. Verder zaten ook Julian David Arredondo (Trek), Perrig Quemeneur (Europcar), Julien Berard (AG2R), Marco Bandiera (Androni), Carlos Quintero (Colombia), Mattia Cattaneo (Lampre), Eduard Vorganov (Katusha) en Mauro Finetto (Neri Sottoli) in de kopgroep. Ze kregen ongeveer 9 minuten van het peloton.

In de aanloop naar de Cippo di Carpegna trok het peloton flink door, waardoor roze truidrager Michael Matthews moest lossen. Zo was het op ongeveer 45 kilometer van de meet vrijwel zeker dat er een nieuwe leider in het algemeen klassement zou komen. Op dat moment had Pirazzi al een aanval geplaatst in de kopgroep, waarop alleen Arredondo en Quemeneur nog mee konden. Op veertig kilometer van de finish had het drietal nog maar minder dan drie minuten over. Op de Cippo di Carpegna probeerde Pirazzi het nogmaals, maar Arredondo was degene die succes had met zijn aanval op 37 kilometer van de streep en er alleen vandoor ging. Op dat moment had hij nog maar 2.30 minuut voorsprong op een aanstormend peloton.

Op de klim naar de Carpegna kon de gehavende Italiaan Michele Scarponi het tempo niet volgen, en zo leek zijn rol om mee te spelen om een goede klassering uitgespeeld. Nadat de top van de Carpegna was bereikt viel Pierre Rolland vanuit het peloton aan. Met behulp van zijn teamgenoot Quemeneur die uit de kopgroep kwam teruggezakt kwam hij op 13 km van de meet tot op 1 minuut en 15 seconden. Arredondo raapte intussen de bergpunten onderweg op waardoor hij morgen van start mag gaan in de blauwe trui die hij overneemt van Matthews.

Op de slotklim was het een spannende strijd tussen Arredondo en Rolland. Arredondo verdedigde een voorsprong van rond de minuut. Het uitgedunde peloton, dat nog uit een man of 25 bestond volgde op een kleine anderhalve minuut. In het pelotonnetje kwamen enkele kleine aanvallen maar het grote vuurwerk bleef uit. Op drie kilometer van de streep kwam Rolland bij Arredondo, en op iets meer dan anderhalve kilometer liet de Fransman de Colombiaan achter. Op dat moment was het een strijd tussen de renner van Europcar en de groep met favorieten, die op 30 seconden onder aanvoering van BMC reed. Op 250 meter vertrok Daniel Moreno uit het pelotonnetje en zo explodeerde het peloton en kon Rolland bij worden gehaald.

Ook Moreno werd bijgehaald en uiteindelijk waren het Kiserlovski en Ulissi die er vandoor gingen. In de sprint versloeg Ulissi Kiserlovski. Achter deze twee werd de Nederlander Kelderman knap derde, vlak voor favorieten Nairo Quintana, Cadel Evans en Rigoberto Uran. Rolland kwam binnen op een kleine halve minuut.

In de strijd om de roze trui neemt Evans de leiding over van Matthews, die meer dan een kwartier verliest. Ook Scarponi verliest ongeveer negen minuten. Uran en Rafael Majka staan nu 2e en 3e in het klassement. Wilco Kelderman klimt op naar een knappe zevende plaats.