Eenhoorn nieuwe algemeen directeur bij AZ

AZ heeft Robert Eenhoorn aangesteld als algemeen directeur. Dat maakte de Alkmaarse club maandag bekend. De 46-jarige Rotterdammers is de opvolger van de naar PSV vertrokken Toon Gerbrands. Eenhoorn is momenteel nog werkzaam als technisch directeur van de Nederlandse honk- en softbalbond KNBSB. Per 1 oktober gaat hij aan de slag bij AZ.

Voor AZ is het de laatste jaren niet ongebruikelijk om het vizier te richten op mensen die hun sporen hebben verdiend in een andere tak van sport. Zo was Gerbrands jarenlang succesvol als volleybalcoach. Sinds begin dit jaar is bovendien oud-hockeyer Teun de Nooijer teammanager van de Alkmaarders.

De naam van Eenhoorn stond in de zoektocht naar een opvolger van Gerbrands direct boven aan het lijstje, zegt voorzitter van de raad van commissarissen René Neelissen. "Hij heeft een topsportmentaliteit, bewezen over bestuurlijke capaciteiten te beschikken en past bij de kernwaarden van AZ", zegt hij op de clubsite.

Eenhoorn ziet zijn nieuwe functie als een 'prachtige uitdaging'. "Het zal bijzonder worden om in een andere tak van sport werkzaam te zijn. AZ is een club die bij me past met een goede organisatie, goede supporters en een mooi stadion."

Als honkballer was Eenhoorn twee keer actief op de Olympische Spelen. Verder kwam hij negen jaar uit in de Amerikaanse Major League. Tussen 2001 en 2008 was Eenhoorn bondscoach van het Nederlandse team. Het is nog niet bekend wie hem als technisch directeur van de KNBSB zal opvolgen.